Πρέσβης Ε.Ε. στα Σκόπια: Η επίλυση του ονόματος δεν θα επηρεάσει την ταυτότητα



Μάρτιος 17, 2010



«Οι συνομιλίες που γίνονται υπό της ηγεσίας των Ηνωμένων Εθνών, αφορούν μόνο το ζήτημα της ονομασίας της χώρας και δεν υπάρχουν άλλες που γίνονται στο παρασκήνιο. Η ταυτότητα σε κάθε έθνος είναι κάτι το ιερό και δεν πρέπει να επηρεάζεται.

»Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η λανθασμένη αντίληψη είναι να εντείνουν οι δύο πλευρές τις διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί τελικά μια συμβιβαστική λύση που δεν θα επηρεάζει την ταυτότητα», δήλωσε σήμερα ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια Erwan Fouéré.

Επανέλαβε ακόμη τις θέσεις που είχε διατυπώσει ο Στέφαν Φίλε, πριν από μερικές εβδομάδες όταν επισκέφθηκε τα Σκόπια, ότι είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές να εντείνουν τις συναντήσεις για να διασφαλιστεί το ζητούμενο, ότι δεν θα υπάρξουν, δηλαδή, παρεξηγήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ο πρέσβης της ευρωπαϊκής ένωσης στα Σκόπια, αναφέρθηκε και στις παρατηρήσεις της Βουλγαρίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κηρυγμάτων μίσους, τονίζοντας ότι γνωρίζει πως η πΓΔΜ θα συνεχίσει να έχει συζητήσεις με τη Βουλγαρία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι εκκρεμότητες θα επιλυθούν.

Ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης και υπουργός επί των Ευρωπαϊκών υποθέσεων Vasko Naumovski, επανέλαβε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να έχει καλές σχέσεις με όλους του γείτονες.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι, τόνισε, στη συνέχιση και την εμβάθυνση των καλών σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους οι δύο χώρες και οι δύο λαοί θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να αλληλοβοηθηθούν», είπε ο Naumovski.

Αναφερόμενος στην επικείμενη διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Brdo Kranj της Σλοβενίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, τόνισε πως η χώρα του θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτό το φόρουμ για περαιτέρω προώθηση της ισχυρής βούλησης της, προς τον στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα πως όλα τα κράτη το 2014 θα μπορέσουν συνεργαζόμενα με πλήρη ειλικρίνεια και αφοσίωση να ενταχθούν στην ΕΕ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Κοσσυφοπέδιο: Εταιρία πουλάει υπηκοότητες και διαβατήρια




Μάρτιος 17, 2010

«Αρκεί να βρει κανείς μερικές χιλιάδες ευρώ, τότε ο κόσμος γίνεται δικός του». Αυτή είναι η λογική που κυριαρχεί σήμερα στην Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου.

«Στην πόλη αυτή μπορεί να αγοράσει κανείς, σε μια καλή τιμή μερικών χιλιάδων ευρώ, διαβατήριο και υπηκοότητα ορισμένων ξένων κρατών καθώς και πολυετείς θεωρήσεις εισόδου» γράφει η εφημερίδα "Dnevnik" που εκδίδεται στην Λιουμπλιάνα- Σλοβενία.

Η εταιρία 'Megasitis konsalting' που έχει έδρα το κέντρο της Πρίστινας προσφέρει σε όλους του Κοσσοβάρους, στην τιμή των 10.000 ευρώ, την αγορά υπηκοότητας της Βρετανικής Γουιάνας καθώς και διαβατήριο της χώρας αυτής. Με τα έγγραφα αυτά μπορεί κάποιος να ταξιδεύσει σε όλη την Ευρώπη και στον Καναδά, σημειώνει η εφημερίδα, και προσθέτει ότι ο κάτοχος των εγγράφων αυτών έχει τη δυνατότητα να ζητήσει και αμερικανική βίζα, με μεγάλες πιθανότητες έγκρισής της από αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

Η επιχείρηση πάει ρολόϊ. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν ακόμη και εναλλακτικές λύσεις ή προτάσεις, αν θέλετε.

Με έξι χιλιάδες ευρώ, μπορούν να αγοράσουν υπηκοότητα Ναμίμπιας, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει πως διαβατήρια υπάρχουν για όλα τα ...βαλάντια.

Η εταιρία αυτή που κάνει χρυσές δουλειές προσφέρει και εξασφάλιση διετών και πενταετών θεωρήσεων για τη Μεγάλη Βρετανία και την Κύπρο.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται χαρακτηριστικά πως ο ιδιοκτήτης της εταιρίας αυτής, έχει δηλώσει νόμιμα την επιχείρησή του, καθώς ισχυρίζεται πως ασκεί ένα νόμιμο επάγγελμα...



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Κακοποιείται σεξουαλικά ένας στους τέσσερις αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ-Αφγανιστάν...


القاهرة-اخبار مصر Κάιρο – Αίγυπτος- Online

Η σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ανέβηκε στα ύψη τον τελευταίο χρόνο.

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Πεντάγωνο για την σεξουαλική κακοποίηση στα αμερικανικά στρατεύματα, που βρίσκονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καταγράφει μια άνοδο 8% για το έτος 2008, ενώ για το 2009 εκτινάσσεται στο 26% !

Η έκθεση αναφέρεται στην σεξουαλική παρενόχληση μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ. Από τις 2.923 περιπτώσεις βιασμών, που είχαν καταγγελθεί από στρατευμένους το 2008, έφθασαν στις 3.230 οι βιασμοί στρατιωτών από συναδέλφους τους το περασμένο έτος.

Ο διευθυντής πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κ. Whitley αναφέρει ότι: «η έρευνα αποδεικνύει ότι πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στην κοινωνία των πολιτών δεν αναφέρονται για ευνόητους λόγους, πιστεύουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και στις τάξεις του στρατού».

Η έκθεση κατατάσσει τις σεξουαλικές κακοποιήσεις από απλές θωπείες μέχρι βιασμούς και οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου διευκρινίζουν πως η μέτρηση γίνεται με διαφορετικά δεδομένα από ότι σε μια ανοικτή κοινωνία.

Παρατηρητές του Πενταγώνου πιστεύουν ότι παρά τις βελτιώσεις που έχουν επέλθει ώστε να καταγγέλλονται τέτοιου είδους περιστατικά στην αναφορά του προσωπικού, εντούτοις μόνο το 10 έως 20% προωθούν την αναφορά τους.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος






Ερντογάν: Έξω φρενών απειλεί για Αρμενική Γενοκτονία

Μάρτιος 17, 2010

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μαινόμενος με τη συνεχή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων πρώτα από την κοινοβουλευτική επιτροπή των ΗΠΑ και κατόπιν από το σουηδικό κοινοβούλιο, δήλωσε, στο BBC, πως στην Τουρκία εργάζονται χιλιάδες Αρμένιοι παράνομα.

Με τις πρόσφατες εξελίξεις, τόνισε, δεν μπορώ να ανεχθώ την παρουσία περίπου εκατόν χιλιάδων Αρμενίων που εργάζονται παράνομα στην Τουρκία.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως αρκετοί Τούρκοι και Αρμένιοι σκοτώθηκαν στην διάρκεια του «εμφυλίου πολέμου» στην Τουρκία το 1915. Και δεν αποδέχεται τις δολοφονίες αυτές ως ‘γενοκτονία’, είναι ένα ζήτημα, τόνισε, που βλάπτει σοβαρά τις, ήδη, ταραγμένες σχέσεις με το Ερεβάν (Αρμενία).

Η συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού έγινε στα πλαίσια της συζήτησης στην βρετανική πολιτική σκηνή για αναγνώριση από το βρετανικό Κοινοβούλιο, της Γενοκτονίας των Αρμενίων.




Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σκόπια: «Τουρκική τορπιλάκατος προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα»




Μάρτιος 17, 2010

«Μια τορπιλάκατος που μπήκε στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα αναφέρουν σήμερα το τουρκικά μέσα ενημέρωσης» σημειώνει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «Μακφαξ».

Η τορπιλάκατος η οποία απέπλευσε από το Λίβανο με κατεύθυνση τη Σμύρνη, στην πορεία της άλλαξε πορεία και πέρασε κάτω από το νότιο τμήμα του νησιού της Ρόδου, εισερχόμενη στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές η τορπιλάκατος έφθασε σε απόσταση 60 μιλίων από την Αθήνα με αποτέλεσμα να προκαλέσει αναστάτωση και να ανεβεί το επίπεδο ασφαλείας στον ελληνικό στρατό.

Ευτυχώς η τορπιλάκατος άλλαξε κατεύθυνση, χωρίς να αντιμετωπιστεί από πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, και συνέχισε το ταξίδι προς τη Σμύρνη.

Ο έλληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η υπόθεση θα πρέπει να θεωρηθεί ως αμελητέο περιστατικό και υπενθύμισε ότι συχνά τουρκικά πολεμικά πλοία εισχωρούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν το περιστατικό υποστηρίζοντας πως το πολεμικό πλοίο επέστρεφε νόμιμα από συμμετοχή του σε διεθνείς ασκήσεις.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Ρουμανία: Αφαίρεσαν ορειχάλκινη προτομή βάρους ενός τόνου...




Μάρτιος 17, 2010
Βουκουρέστι.
Η προτομή του διοικητή του ρουμανικού στρατού του Α΄παγκοσμίου πολέμου, Ion Culcer, που ήταν τοποθετημένη, αρκετές δεκαετίες στο Νεκροταφείο των Ηρώων στο Targu Jiu, έκανε φτερά...

Το ιστορικό μνημείο κλάπηκε χωρίς να αφήσουν οι κλέφτες ούτε ένα σημάδι, γράφει η ρουμανική εφημερίδα “Jurnalul National”.

Η προτομή ήταν έργο του ρουμάνου γλύπτη Όσκαρ Σεβερίν, φτιαγμένη από συμπυκνωμένο ορείχαλκο και ζύγιζε πάνω από έναν τόνο...

Η πιθανότητα να κατέληξε σε κάποιο χυτήριο είναι η επικρατέστερη.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Γερμανικά σενάρια: «Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη του Ευρώ»

Μάρτιος 17, 2010


Ο γερμανός καθηγητής οικονομικών Dirk Meyer σχολιάζοντας την οικονομική επικαιρότητα στην εφημερίδα "Tagesspiegel" αναφέρει ότι η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ θα είναι πολύ ακριβή για τα υπόλοιπα μέλη.

«Καθ’ ην στιγμή η πολιτική κατάσταση που υπάρχει στην ευρωζώνη αποκλείει οικονομική βοήθεια, μια στρατηγική ‘εξόδου’ είναι η πιο πιθανή. Για αυτήν τη μελέτη θα σας μιλήσω με περισσότερα επιχειρήματα.


Α. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΕ το 1981, λάμβανε βοήθεια κάθε έτος με ένα ποσοστό της τάξης του 1% του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος της. Είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή η χώρα αυτή από την εισαγωγή του ευρώ το 2001, έχει κατ’ επανάληψη παραβιάσει τους κανόνες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Από ηθική άποψη έχει δημιουργηθεί μια δυσάρεστη κατάσταση στην έννοια της αρχή της αλληλεγγύης των χωρών του Ευρώ.

Β. Ποιο είναι, όμως, το αποτέλεσμα της πτώχευσης στην Ελλάδα;

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σύντομα θα βρεθούν σε δίνη κατάρρευσης. Η αλυσιδωτή αντίδραση θα αυξήσει τον κίνδυνο της πτώχευσης και σε άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης. Τα επιτόκια θα ανέβουν σε διψήφιους αριθμούς, με αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού, που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κύρους και άλλων χωρών στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Αυτό θα δημιουργήσει μια κοινωνική έκρηξη, η οποία, ήδη, παρουσιάζεται στην ελληνική κοινωνία, και θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες μεσογειακές χώρες.

Μόνο οι γερμανικές τράπεζες έχουν αξιώσεις πάνω από 550 δισεκατομμύρια σε πέντε χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και Ιρλανδία.

Αλλά η περίπτωση της αφερεγγυότητας της Ελλάδας είναι μοναδική και για την οικονομική επιβίωσή της είναι απαραίτητη η βοήθεια.
Αλλά πρέπει να εξαχθούν και διδάγματα.
Η Νομισματική Ένωση μακροπρόθεσμα θα χάσει την οικονομική της ισχύ, τα χρέη θα μεταφερθούν στο μέλλον. Ως εκ τούτου η όποια ενίσχυση πρέπει να σχετίζεται με υποβιβασμό της από τη ζώνη του Ευρώ.

Η επιστροφή στη δραχμή

Γ. Η ενίσχυση της Ελλάδας φαίνεται προβληματική, για μια χώρα μέσα στη ζώνη του Ευρώ. Αντίθετα οι χώρες της ΕΕ που δεν είναι στην ευρωζώνη έχουν πρόσβαση σε δάνεια και ενισχύσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η συνθήκη της Λισαβόνας επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να αποχωρήσει από την Ένωση.

Η Ελλάδα μπορεί να μπει σε ένα ειδικό καθεστώς, εκτός της νομισματικής ένωσης, όπως η Βρετανία και η Δανία. Η στρατηγική φαίνεται υλοποιήσιμη..

Η εισαγωγή της Δραχμής θα δώσει στην Τράπεζα της Ελλαδος, τη δυνατότητα να διεξάγει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και τη δυνατότητα υποτίμησης της δραχμής.

"Μεσογειακή Νομισματική Ένωση"
Θα δημιουργηθεί η ευκαιρία για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων σε ξένες αγορές.

Αν και άλλες χώρες της περιοχής σε μια μεσοπρόθεσμη βάση αποφασίσουν να φύγουν από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια μεσογειακή νομισματική ένωση.

Αυτό θα ήταν κέρδος για όλους. Δύο νομισματικές περιοχές θα καλύπτουν τις ανάγκες όμοιων κρατών και η ανισορροπία θα ήταν σε μικρότερο βαθμό.

Έτσι δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να βλαφθεί το ευρώ και η διαδικασία επιστροφής των χωρών αυτών στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να γίνει με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, προς όφελος όλων των λαών.
--

Ο Dirk Meyer είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Βουλγαρία: Ματαίωση αγοράς αεροπλάνων και αναδιάρθρωση μυστικών υπηρεσιών


Μάρτιος 17, 2010

Σόφια.
Λόγω έλλειψης ανάλογων κονδυλίων στον προϋπολογισμό της Βουλγαρίας ενδέχεται να ματαιωθούν παραλαβές ελικοπτέρων και αεροσκαφών που είχαν παραγγελθεί στις εταιρίες 'Eurocopter' και 'Alenia Aeronautica'.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Άνγιου Ανγκέλοφ (Аню Ангелов), σχετική έκθεση παρέδωσε στον πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσοφ τονίζοντας τα προβλήματα που ανακύπτουν για τις πληρωμές των συμβάσεων των νέων εξοπλισμών.

«Δεν έχουμε τα προβλεπόμενα κονδύλια, οφείλουμε να κάνουμε αναδιοργάνωση του χρέους μας και να ακυρώσουμε ορισμένο αριθμό ελικοπτέρων» είπε ο Ανγκέλοφ.

Η Βουλγαρία έχει ήδη προκαταβάλει το 60% του ποσού της συνολικής παραγγελίας με τη μορφή της τραπεζικής εγγύησης για την παράδοση των 18 ελικοπτέρων.

«Είμαστε μεταξύ σφύρας και αμονιού» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Μέχρι στιγμής, η συμφωνία που υπεγράφη το 2006, η Βουλγαρία έχει παραλάβει δύο αεροσκάφη τύπου «Spartan» από την ιταλική εταιρία ‘Alenia Aeronautica’. Η σύμβαση προβλέπει για άλλα 5 αεροσκάφη συνολικής αξίας 91 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ ο Βούλγαρος υπουργός είπε ότι μελετάται να μεταβιβαστεί η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού στην εκτελεστική εξουσία.

Προς το παρόν, οι στρατιωτικές υπηρεσίες είναι άμεσα εξαρτώμενες από το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) και βρίσκονται υπό του ελέγχου του προέδρου.

Ο Ανγκέλοφ πρότεινε τη συγχώνευση των δύο υπηρεσιών πληροφοριών σε μια κοινή δομή. Και αυτό προβλέπεται να γίνει εντός της θητείας του σημερινού προέδρου Γκεόρκι Παρβάνοφ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Ρωσία: Πρόταση οικονομικής ενοποίησης Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Ρωσίας



Μάρτιος 17, 2010

Τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, από τα Καρπάθια όρη μέχρι τη νήσο Σαχαλίνι, με την οικονομική ενοποίηση της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., πρότεινε ρώσος βουλευτής.

Ο Yevgeny Fyodorov με επιστολή του προς την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και Επιχειρηματικότητας, του ρωσικού Κοινοβουλίου πρότεινε τη δημιουργία μέσα στην προσεχή δεκαετία «ένα νέο γεωπολιτικό σχηματισμό» με την οικονομική ένωση των προαναφερόμενων κρατών που θα έχει πρωτεύουσα το Κίεβο.

Σύμφωνα με τις απόψεις του, όπως δημοσιεύονται σήμερα (χθες, 16.3) στην ουκρανική εφημερίδα «zerkalo Nedeli» το νέο κράτος θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τους σημερινούς παγκόσμιους σχηματισμούς και να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Ως πρώτο στάδιο, ο Fyodorov, προτείνει τη δημιουργία υπερεθνικών ενώσεων και αρχών ως προς τη διαχείριση του τελωνειακού τομέα, της αγοράς πνευματικής ιδιοκτησίας, την κοινή αγορά εργασίας, την ενοποίηση των φορολογικών νόμων και ενός κοινού οργάνου πληροφοριών.

Στη πρόταση αναφέρει ότι « η αρχή της ενσωμάτωσης των τριών χωρών θα γίνει με την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και ομάδων της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας».

 Ουκρανοί βουλευτές αντέδρασαν στη ρωσική πρόταση. Ο Sergey Shevchuk, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πιστεύει ότι ένα τέτοιο μήνυμα θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας.

«Πιστεύω πως μια τέτοια πρόταση δεν είναι αποδεκτή από το σύνολο της χώρα μας. Ο κίνδυνος για μια τέτοια περιπέτεια είναι μεγάλος, άλλωστε ο στόχος της ιδέας αυτής, είναι η εμβάθυνση της διαίρεσης μεταξύ ανατολής και δύσης»

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος