Βουλγαρία: Εκτός ελέγχου η ηπατίτιδα Α, στη Stara Zagora

Ιανουάριος 4, 2011.



Οι πάσχοντες από ηπατίτιδα Α, στην βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγκόρα, έχουν φθάσει τους 150, αλλά ακόμη δεν υπάρχει λόγος να κηρυχθεί επιδημία, αν και η συχνότητα της μόλυνσης παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση, τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος της υγειονομικής επιθεώρησης της πόλης.

Οι γιατροί ωστόσο ανησυχούν ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου λόγω έλλειψης κλινών.

«Στο νοσοκομείο της Στάρα Ζαγκόρα κάθε μέρα εισάγονται περίπου 30 ασθενείς με λοιμώδη ηπατίτιδα Α. Το νοσοκομείο παρουσιάζει πληρότητα 100 τοις εκατό.

Τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου και νομίζω ότι είναι καιρός να παρέμβει η Υγειονομική Υπηρεσία και να κηρύξει επιδημία, ώστε να εκκενωθούν και άλλα δωμάτια στο νοσοκομείο και να μην περιθάλπονται με άλλους ασθενείς» δήλωσε ο Δρ Ιβάν Κόλεφ, διευθυντής του νοσοκομείου.

Η περιφερειακή επιθεώρηση προστασίας και ελέγχου της δημόσιας υγείας στην πόλη ψάχνει την πηγή της μόλυνσης.

«Πάνω από το 70 τοις εκατό των πασχόντων είναι άνδρες και η πλειονότητα είναι κάτοικοι της πόλης Στάρα Ζαγκόρα, αλλά το φαινόμενο δεν παρουσιάζεται μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είναι κατανεμημένη σε όλες τις περιοχές της πόλης. Δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τι είναι αυτό που προκαλεί τη μόλυνση αυτή», δήλωσε η Έλενα Τσάνεβα, διευθύντρια της επιθεώρησης υγείας στην πόλη αυτή.

--

Τίτλος άρθρου: «Бумът на хепатит А в Старозагорско излиза извън контрол»
Δημοσίευση: Mediapool, 3 .1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος