Εβδομάδα των Σλαβομακεδόνων και του σλαβικού πολιτισμού τους στην Οτάβα






Μάιος 22, 2010



Στην πρεσβεία της πΓΔΜ της Οτάβα του Καναδά με τη συμμετοχή των σλαβομακεδονικών οργανώσεων του Καναδά, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων –εκπαιδευτικών, Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Στην επιβλητική γκαλερί της καναδικής πρωτεύουσας, Οτάβα, ο σκοπιανός πρέσβης στον Καναδά Λιούμπεν Τεβντόφσκι (Љубен Тевдовски), θα εγκαινιάσει την έκθεση του Ντίμσε Ισαίλοφκσι, ακαδημαϊκού ζωγράφου από τα Σκόπια.

Ο πρέσβης της πΓΔΜ θα μιλήσει, επίσης, στους εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος για την πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τη συμβολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, στη δημιουργία πνευματικών ερεισμάτων και εμπνεύσεων στους σύγχρονους σκοπιανούς δημιουργούς.

Την εβδομάδα αυτή η πρεσβεία της πΓΔΜ στην Οτάβα αφιέρωσε, τιμητικά, έκθεση στο ζωγράφο Μιχαήλ Κλοζ που κατάγεται από το κράτος των Σκοπίων.

Στη διάρκεια των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων θα προβληθούν ταινίες από σκοπιανούς δημιουργούς και θα κλείσει ο κύκλος των εκδηλώσεων με την εθνική εορτή που θα πραγματοποιηθεί με συνάντηση ομογενών από το Σκόπια, της Οτάβα και του Μόντρεαλ.

Επίσης εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις σκοπιανές ορθόδοξες εκκλησίες του Καναδά προς τιμή των δύο αγίων από τη Θεσσαλονίκη που έδωσαν τα φώτα και τη γραφή στους Σλάβους.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος