Σκόπια: επίσημες γλώσσες Σερβικά και τσιγγάνικα στην πόλη Κουμάνοβο



Μάιος 22, 2010

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Κουμάνοβο της πΓΔΜ αποφάσισε να αναγνωρίσει ως επίσημες γλώσσες τα σερβικά και τα τσιγγάνικα ικανοποιώντας ένα αίτημα των μειονοτήτων του Δήμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος του Κουμάνοβο,  η απόφαση αυτή δείχνει το σεβασμό στα δικαιώματα των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων.

«Με την απόφαση αυτή δείξαμε ότι συναινούμε σε μια ευρεία πολιτική συνεργασία. Ο Δήμος του Κουμάνοβο με τη συνεργασία του σοσιαλιστικού κόμματος (СДСМ) αποφασίσαμε να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα των μικρών εθνικών κοινοτήτων και να αποτελέσει αυτό παράδειγμα για την ελεύθερη έκφραση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων μέσα στο πολυεθνικό περιβάλλον της χώρας»

Στο Κουμάνοβο, όπως σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα το 60 τοις εκατό του πληθυσμού είναι Σλαβομακεδόνες, πάνω από 20 τοις εκατό Αλβανοί, 10 τοις εκατό Σέρβοι , 4% Ρομά, Τούρκοι και Βλάχοι.

Μελλοντικά όπως αναφέρεται θα αναγνωριστούν ως επίσημες γλώσσες τα βλάχικα και τα τούρκικα.

Σήμερα επίσημες γλώσσες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης αναγνωρίζονται τα σλαβικά, τα αλβανικά, τα σερβικά και τα τσιγγάνικα.

Ο εκπρόσωπος του Δήμο ανέφερε ότι για την απόφασή τους αυτή έχουν λάβει συγχαρητήριες επιστολές από πολλές διεθνείς οργανώσεις, όπως ο ΟΗΕ, UNICEF, ΟΑΣΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξέφρασε μάλιστα την ευχή να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλες πολυεθνικές κοινότητες της πΓΔΜ, με σκοπό τη χαλάρωση των διεθνικών εντάσεων στην πολυεθνική κοινωνία της πΓΔΜ.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος