Σκοπιανός δήμαρχος προτρέπει τη νεολαία να σπουδάσει στη Βουλγαρία

Οκτώβριος 13, 2010.

Ντέλτσεβο.
 Ο Γκόραν Μαλεστσέφσκι, δήμαρχος του Ντέλτσεβο, ασκεί πιέσεις στους νέους της πόλης να πάνε να σπουδάσουν στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Μπλαγκόεβκραντ, στη Βουλγαρία, γράφει σήμερα ο σκοπιανός Τύπος.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η «Πρωϊνή» των Σκοπίων, ο δήμαρχος της σκοπιανής πόλης υπόσχεται στους νέους ακόμη και υλική υποστήριξη προκειμένου να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο της γειτονικής Βουλγαρίας.

Ο πρώτος δημότης του Ντέλτσεβο προέβη σε αυτήν την πράξη, ωθούμενος από το γεγονός ότι στο κοντινό Μπέροβο, έκλεισε το τμήμα των Υπολογιστών, το οποίο έκανε έναρξη λειτουργίας το περασμένο έτος, που ανήκε στο πανεπιστήμιο ‘Γκότσε Ντέλτσεφ’ του Στιπ.

Ο Μαλεστσέφσκι, με την ιδιότητα του δημάρχου, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας, με τον πρύτανη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, Δαβίδ Χιούβιλερ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στις δηλώσεις του ο Σκοπιανός δήμαρχος επεσήμανε ότι :

«Είναι μια λύση για να σπουδάσει η νεολαία του Ντέλτσεβο, στο Μπλαγκόεβγκραντ, το οποίο απέχει πενήντα χιλιόμετρα από την πόλη μας.  Πήγα εκεί και πληροφορήθηκα τι προσφέρει το πανεπιστήμιο στους φοιτητές. Είμαι ενθουσιασμένος από τις μελέτες που γίνονται και τους χώρους διαμονής των φοιτητών».

Προανήγγειλε μάλιστα και επιχορηγήσεις 50 ευρώ για κάθε φοιτητή που θα εγγράφεται στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Στην πρωτοβουλία του Δημάρχου συνηγόρησε και ο διευθυντής του Λυκείου της πόλης, Αντόφσκι Μίτκο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους θα κατευθύνει στο Blagoevgrad τους 113 πτυχιούχους της χρονιάς, ώστε να εξοικειωθούν με τις σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το όλο δημιουργούμενο κλίμα στην πόλη αυτή των Σκοπίων είναι απόρροια της μεγάλης δυσαρέσκειας για την αντιμετώπιση που έχει το Ντέλτσεβο από το κράτος.

«Η τοπική ηγεσία εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν δαπανά ούτε ένα …λεπτό για επενδύσεις στην πόλη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η δημοσίευση της απόφασης του Δημάρχου, γίνεται μέσα σε ένα αντι-βουλγαρικό κλίμα που επικρατεί τελευταία στη χώρα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος