«Η Ε.Ε. αρνείται να εξομοιώσει τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων με των Ναζί»




Δεκέμβριος 23, 2010.


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, επεδίωξαν να καταδικάσουν τη δημόσια αποδοχή καθώς και την άρνηση των εγκλημάτων του ολοκληρωτισμού στις χώρες τους.

Θεωρούν ότι η στάση έναντι των εγκλημάτων του κομμουνισμού, πρέπει να είναι σύμφωνη με τα νομικά πρότυπα, βάσει των οποίων,  αντιμετωπίζονται τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος, ιδίως σε χώρες, όπου υπάρχει νομοθεσία για την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα σε επιστολή τους προς την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδιο για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια, Viviane Reding, κάλεσαν την Επιτροπή να δώσει μια δίκαιη εκτίμηση των ολοκληρωτικών καθεστώτων και να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων.
 Η επιστολή στάλθηκε τη στιγμή κατά την οποία ετοιμαζόταν να υποβάλει, η ίδια, τα συμπεράσματά της σχετικά με εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων προκειμένου να αξιολογηθούν αυτά από την ΕΕ.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέρριψε το αίτημα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης για την αναγνώριση των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων, ως μη ισοβαρή, με τα ναζιστικά εγκλήματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα σχετικής αλληλογραφίας των Βρυξελλών από την εφημερίδα «The Guardian».

Της πρωτοβουλίας αυτής, της υιοθέτησης δηλαδή ενός νέου νόμου από την ΕΕ, είχε ηγηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Andrius Grikenis, και ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι:

«Στα πρώτα χρόνια της σοβιετικής κατοχής η Λιθουανία έχασε πάνω από 780.000 κατοίκους., από τους οποίους οι  440.000 έφυγαν από τη Λιθουανία, ενώ 275.697 άτομα οδηγήθηκαν στο Γκούλαγκ και στην εξορία πέθαναν 21.556 μαχητές της αντίστασης».

Ενώ στην ίδια χώρα επί εποχής των Ναζί, σκοτώθηκαν από ομοϊδεάτες τους στη Λιθουανία πάνω από 200.000 πολίτες εβραϊκής καταγωγής, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι απόψεις για τα θέματα αυτά διαφέρουν πάρα πολύ και οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία νομική βάση για να δράσουν.

«Δεν υπάρχει ομοφωνία για το ζήτημα αυτό. Σε διάφορες χώρες της Ένωσης έχουμε πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος για τη Δικαιοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Matthew Newman, άφησε όμως περιθώρια συζήτησης του θέματος και αντιμετώπισης του στο προσεχές μέλλον.





Τίτλος άρθρου: «ЕС отказва да приравни комунистическите на нацистките престъпления»

Δημοσίευση: βουλγαρική mediapool, 22.12.2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος