Τίρανα: «Διαδήλωση κατά της απογραφής των εθνικών ομάδων»


 Μάρτιος 12, 2011.
"Η εθνικότητα δεν πωλείται", γράφει το πανό των διαδηλωτών
στα Τίρανα, που καταφέρεται κατά της απογραφής
των Ελλήνων στην Αλβανία
Μείζον θέμα κατέστη, τελικά, η απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, κυρίως, με την προσθήκη στο απογραφικό δελτίο της καταγραφής της εθνικότητας και της θρησκείας, του απογραφόμενου πολίτη της χώρας.
Η κίνηση «κατά της απογραφής με βάση τη θρησκεία και την εθνικότητα, έφθασε στα Τίρανα», γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Τέμα’ (Θέμα).
Το ζήτημα αυτό, επισημαίνει η εφημερίδα, ενδυνάμωσε με την προσυπογραφή του εγγράφου, από τον Αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Ντάτο Σπαχίου/ Dato Spahiu,  σε πάγκο που είχε στήσει η Kίνηση αυτή, στην κεντρική πλατεία της Αυλώνας, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.


Ο ‘πάγκος’, στήθηκε, τώρα στην κεντρική πλατεία των Τιράνων και  ζητά την υποστήριξη των Αλβανών πολιτών, ενυπογράφως, για την ακύρωση του δικαιώματος, που δίνει το αστικό δίκαιο, για αλλαγή της εθνικότητας και της ‘παράνομης’ καταγραφής της, στο απογραφικό έντυπο.
«Ακόμη και σε άλλες χώρες της περιοχής έχει γίνει συζήτηση σχετικά με την καταγραφή του πληθυσμού με αυτήν την μορφή», σημειώνει η εφημερίδα (σ.σ. προφανώς εννοεί τα Σκόπια).
«Η Ελλάδα, εξάλλου, έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την αναβολή της απογραφής, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά η κυβέρνηση την ανέβαλε, όπως είπε, λόγω των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης», γράφει η αλβανική εφημερίδα.
--
Τίτλος: «Peticioni kundër regjistrimit mbi baza etnie firmoset edhe në Tiranë»
Δημοσίευση: Gazeta Tema, 12.3.2011.