«Στην Ελλάδα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το όνομα»


"Αντικρουόμενες απόψεις για το όνομα"
Μάρτιος 14, 2011.

Ο υπέρτιτλος ανήκει στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού «Канал 5», των Σκοπίων. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η Μακεδονία δεν δημοπρατείται, δεν ενοικιάζεται, δεν πωλείται. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και Ελλάδα είναι η Μακεδονία», τόνισε ο περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας σε ομιλία του προς τους Έλληνες του Καναδά.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για τις θέσεις του αυτές αγωνίζεται από το 1992. Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, στο Μόντρεαλ, χρησιμοποίησε την ευκαιρία της επίσκεψής του για να τονίσει τη θέση του, σχετικά με το ελληνο-σκοπιανό πρόβλημα.


«Το όνομα καθαυτό δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι τα σχέδια αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα των Σκοπίων, που προκαλούν ανησυχία», είπε ο Ψωμιάδης και τόνισε ότι παρά το ότι ανήκει πολιτικά στην αντιπολίτευση, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο δεν υποστηρίζει τις κομματικές θέσεις για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σε αντίθεση με τις απόψεις του κ. Ψωμιάδη, είναι οι θέσεις του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα,  δημοσίως, ότι δέχεται κάθε όνομα για να επιλυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Μάλιστα, είχε δηλώσει πρόσφατα στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι αποδέχεται μια ονομασία «Βόρεια ή Νέα Μακεδονία».
Τα ελληνικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι η θέση αυτή του επικεφαλής του Δήμου Θεσσαλονίκης, μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνον του Ψωμιάδη, αλλά και του Μητροπολίτη Άνθιμου.

--
Τίτλος: «Во Грција спротивставени ставови за спорот»
Δημοσίευση: Канал 5,  14.03.2011, 13:41