Σερβία για επέτειο Τίτο: «Περιμένουμε να επιστρέψει»

Εκατοντάδες άνθρωποι από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας κατέθεσαν
λουλούδια στον τάφο του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο
 με την ευκαιρία της 31ης επετείου από το θάνατό του.


Μάιος 5, 2011.
«Καθώς τα χρόνια περνούν, ο αριθμός των ανθρώπων που δείχνουν σεβασμό και τιμή στο έργο του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, αυξάνεται. Έτσι, τουλάχιστον, φάνηκε χθες στην ‘Οικία των Λουλουδιών’, όπου χιλιάδες Γιουγκοσλάβοι συνέρεαν όλη τη μέρα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον «μεγαλύτερο γιο των λαών μας και των εθνοτήτων μας» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην 31η επέτειο από το θάνατό του.


Άνθρωποι μεσήλικοι, αλλά, και νέοι με δάκρυα στα μάτια κατέθεσαν  μπουκέτα  με λουλούδια στην μαρμάρινη  επιτάφια πλάκα, που είχε με χρυσά γράμματα το όνομα «Γιόσιπ Μπροζ Τίτο 1892-1980».
Στεφάνια κατέθεσαν επίσης αντιπροσωπείες της Κίνας και του Αζερμπαϊτζάν.
Φέτος, η σύζυγος του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, Γιοβάνκα, έστειλε λουλούδια αλλά την προσοχή τράβηξε η άφιξη του εγγονού του, Γιόσκα Μπροζ Τίτο.

« Η χώρα και οι λαοί  που την απαρτίζανε, μετά από 31 χρόνια από το θάνατό του,  είναι αξιολύπητη.  Οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει πλέον να μιλούν για το ποιος ήταν ο Τίτο, αρκεί  να ρωτήσουν τους γονείς τους που γνώριζαν. Δυστυχώς, τώρα,  δεν μπορούμε να τους δώσουμε την αίγλη που ζούσανε στο παρελθόν», είπε ο Γιόσκα.
Χιλιάδες προσκυνητές έφθασαν από την πάλαι ποτε Γιουγκοσλαβία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Κροατία.
Οι πρώην ‘Γιουγκοσλάβοι’ είχαν ένα κοινό πόθο που εκφράζονταν με τις λέξεις : «περιμένουμε να επιστρέψει».

--

«Čekamo da nam se vrati»

Alo!, 5.5.2011.