Ισραήλ: Αγόρασε έκτο υποβρύχιο με δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών κεφαλών

Έκτο υπερσύγχρονο υποβρύχιο αγόρασε το Ισραήλ


Μάιος 5, 2011.

Το Ισραήλ θα αγοράσει το έκτο υποβρύχιο για το στόλο του,  τύπου Dolphin,  από τη Γερμανία, συνολικής δαπάνης 1 δις δολαρίων, όπως ανακοίνωσαν  Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σήμερα, Πέμπτη, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις που εκφράστηκαν.


Η υπουργική επιτροπή αποφάσισε να αποδεχθεί τις προτάσεις του υπουργού Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος πρότεινε την αγορά του υποβρυχίου.

Το Ισραήλ  έχει στην κατοχή του, ήδη, τρία υποβρύχια, ενώ έχει παραγγείλει  άλλα δύο, από τη Γερμανία, το 2006.

Η Γερμανία πώλησε τα εν λόγω υποβρύχια με μεγάλες εκπτώσεις «για την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους το οποίο ιδρύθηκε μετά το Ολοκαύτωμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το εβραϊκό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σήμερα, τα δύο υποβρύχια που αναμένονται να παραδοθούν μέσα στο τρέχον έτος, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να χρησιμοποιηθούν σε μια πιθανή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν, στην περίπτωη που η χώρα αυτή προβεί σε επιθέσεις κατά πόλεων του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, προώθησε  τη συμφωνία με τη Γερμανία, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Μπαράκ, αλλά μια μερίδα στρατιωτικών αξιωματούχων εξέφρασε την ανησυχία της,  για το κόστος  η οποία τόνισε ότι δεν υπήρχε τόση επείγουσα ανάγκη για την απόκτηση ενός τόσο ακριβού πολεμικού υλικού.

Οι αιτιάσεις, όμως, βασίζονταν αποκλειστικά στην υψηλή τιμή και τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν από τον επιβαρυμένο, ήδη, αμυντικό προϋπολογισμό και όχι στα οφέλη της Άμυνας με την προσθήκη, ενός ακόμη, υπερσύγχρονου υποβρυχίου.

--

Πηγή: ynet News, 5.5.2011