Σερβία: Εκτός νόμου η ναζιστική οργάνωση ‘Εθνικό Μέτωπο’


Μάιος 19, 2011.

Δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Σερβίας θα προτείνει στους συναδέλφους του,  την απαγόρευσης της νεοναζιστικής οργάνωσης «Εθνικό Μέτωπο», σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα του Βελιγραδίου Blic.


Ο εισηγητής θα υποβάλλει την πρότασή του, προς συζήτηση,  και η  απόφαση θα βγει με ψηφοφορία  των 15  δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η όλη διαδικασία θα γίνει  κεκλεισμένων των θυρών, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η σερβική εφημερίδα σημειώνει ότι ο δικαστής κατέληξε στην πρότασή του αυτή,  λόγω του ότι ο φορέας αυτός καθορίζεται ως μυστική οργάνωση, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο αναφέρεται στο απαράδεκτο του απορρήτου για πολιτικό φορέα ο οποίος  προτρέπει και ενθαρρύνει τη φυλετική και εθνική έχθρα.
«Το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι  αναγνωρισμένη οργάνωση, οπότε η απαγόρευση δεν μπορεί να ισχύσει, να διαγραφεί δηλαδή από τα μητρώα αλλά και  δεν μπορεί να γίνει απαγόρευση σε δημόσιες συγκεντρώσεις, σε εκδόσεις και άλλες δραστηριότητες αλλά και στην χρησιμοποίηση συμβόλων», δήλωσε μια πηγή στην Blic.
Η Εισαγγελία της Σερβίας από τις 14 Οκτωβρίου του 2008, είχε καταθέσει πρόταση για την απαγόρευση του ‘ Εθνικού Μετώπου’, η οποία υπεγράφη τότε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Σερβίας, Σλόμπονταν Ράντοβάνοβιτς. Στην πρόταση εκείνη είχαν επισημανθεί δύο στοιχεία:  το πρόγραμμα της νεοναζιστικής ομάδας και την αρχή από την οποία διέπονταν, ότι  λειτουργούσε, δηλαδή,  ως μυστική οργάνωση.


--
Πηγή: Bosnia Haber