«Περιορίζεται η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας»


Ιούλιος 4, 2011.

Βερολίνο. (информация от Агенция "КРОСС")

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία της και η ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί μια στενή κλίμακα των ιδιωτικοποιήσεων της Ανατολικής Γερμανίας το 1990, μετά την πτώση του Κομμουνισμού».


Τα παραπάνω είπε ο πρόεδρος της ομάδας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και την έγκριση της δόσης των 12 δις ευρώ, στα πλαίσια του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας με € 110 δις, ο Jucker είπε ότι είναι αισιόδοξος  με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την Αθήνα και τα οποία θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας.

«Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, όμως,  καθίσταται ιδιαίτερα περιορισμένη», είπε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus.

“Στο επερχόμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων θα χρειαστεί μια λύση με βάση το γερμανικό μοντέλο Treuhand», δήλωσε ο  πρόεδρος  της ευρωομάδας, αναφερόμενος στην υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων, η οποία πούλησε 14.000 ανατολικογερμανικές εταιρείες μεταξύ του 1990 και 1994.

Την Πέμπτη, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα τέτοιο μέτρο- τη δημιουργία ενός οργανισμού για τις ιδιωτικοποιήσεις, υπό αυστηρό σχεδιασμό, όπως συμφωνήθηκε με την  ΕΕ και το ΔΝΤ και το οποίο μέτρο προκάλεσε και  βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας.

«Κανείς δεν πρέπει να προσβάλλει τους Έλληνες. Αλλά κάποιος πρέπει να τους βοηθήσει», δήλωσε ο Γιούγκερ.

Η Αθήνα  έχει πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία  αξίας € 5 δις, αυτό το έτος και ενδέχεται να μην πληροί τους στόχους που της έχουν τεθεί από το περασμένο Φθινόπωρο σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο μπορεί να μεταβάλει τη χρηματοδότηση του για να αποφύγει την πτώχευση της Ελλάδας.

--