Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας- Ισραήλ


Ιούλιος 7, 2011.

Κωνσταντινούπολη.

Το Ισραήλ και η Τουρκία απέτυχαν να συμφωνήσουν στις διαπραγματεύσεις που κράτησαν περισσότερο από ένα χρόνο και οι οποίες διεξήχθησαν στα πλαίσια διερεύνησης της θανάσιμης επίθεσης  σύμφωνα με τον ΟΗΕ,  από τον ισραηλινό στρατό, εναντίον του τουρκικού πλοίου «Μαβή Μαρμαρά» το Μάιο του 2010, όπως σημειώνει  το πρακτορείο AFP,  το οποίο επικαλείται τουρκικές πηγές.


Ούτε το Ισραήλ ούτε η Τουρκία υπέγραψαν την έκθεση του ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση. Το κείμενο πρέπει να επιδοθεί σήμερα στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki moon.

Η άρνηση του Ισραήλ να υπογράψει την έκθεση σχετίζεται με τα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο ισραηλινός στρατός κατέφυγε σε ‘υπερβολική και αλόγιστη’ δράση επί  του πλοίου, το οποίο βρισκόταν μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας και χωρίς να ρίξει τελευταία προειδοποιητική βολή.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ειρηνικά μέσα για να σταματήσουν  το ‘στολίσκο της ελευθερίας’.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία δεν θέλει να υπογράψει το κείμενο, με τον ισχυρισμό ότι ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε στη Γάζα από το Ισραήλ είναι παράνομος.

Στις 31 Μαίου 2010, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε ένα τουρκικό πλοίο που έπλεε  σε διεθνή ύδατα,  συμμετέχοντας σε ανθρωπιστικό στόλο, μεταφέροντας βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, καθώς τα σύνορα της οποίας έχουν αποκλειστεί από το Ισραήλ.

--