To Μαυροβούνιο ‘πλουτίζει’ από τη διαφορά Βελιγραδίου – Πρίστινας


Ο αποκλεισμός των συνόρων Κοσσυφοπεδίου- Σερβίας ευνόησε, οικονομικά, το Μαυροβούνιο

Αύγουστος 12, 2011.


Ποντγκόριτσα.

Το Μαυροβούνιο επωφελείται από τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ Βελιγραδίου  και Πρίστινας. Παραγωγοί τροφίμων από το Μαυροβούνιο  καρπώνονται  από την αύξηση των εξαγωγών προς την αγορά του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου,  Γκόραν Σκεπάνοβιτς.


Όπως ανέφερε,  ο παραγωγοί του Μαυροβουνίου δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την εξαγωγή των περισσότερων προϊόντων της Σερβίας προς το Κοσσυφοπέδιο, αλλά μπορούν  να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους παρέχεται να πωλούν περισσότερα προϊόντα, κυρίως κρέας και ποτά.

Η απαγόρευση της εισαγωγής σερβικών προϊόντων στο Κοσσυφοπέδιο και η αύξηση των τελωνειακών δασμών για προϊόντα τα οποία προέρχονται από την Βοσνία/Ερζεγοβίνη, ανοίγει μερίδιο αγοράς στα προϊόντα του Μαυροβουνίου και με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα πρότυπα τα οποία απαιτούνται στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο Σκεπάνοβιτς.

Τόνισε,ακόμη, ότι το Μαυροβούνιο έχει εμπορικό πλεόνασμα με το Κοσσυφοπέδιο το οποίο είναι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους περί τα επτά εκατομμύρια, ενώ ολόκληρο το 2010 ανήλθε στο ποσό των 16.800.000 ευρώ.

Βασικά εξαγώγιμα προϊόντα του Μαυροβουνίου προς το Κοσσυφοπέδιο είναι τα προϊόντα ξυλείας, χάλυβα και τροφίμων.
--
Πηγή: Tanjug