Πάνος Παναγιωτόπουλος στο Канал 5: Η Νέα Δημοκρατία επιμένει σε ένα όνομα για γενική χρήση

 Π. Παναγιωτόπουλος: «Δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνει τα πάντα και ο κύριος Γκρούεφσκι να αρνείται τα πάντα»

Οκτώβριος 16, 2011.

Ένα όνομα για γενική χρήση αποτελεί την  κύρια κόκκινη γραμμή του ελληνικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως έκανε σαφές σε συνέντευξή του στο Κανάλ 5 ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής  και  έμπιστος του Σαμαρά και πιθανόν επικεφαλής της  ελληνικής διπλωματίας, αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές.


Ο Παναγιωτόπουλος υπήρξε υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην κυβέρνηση Καραμανλή, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και  έμπιστος του σημερινού προέδρου Αντώνη Σαμαρά.

Παρά το γεγονός ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί επανειλημμένα  τις φήμες για πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς ενθαρρύνεται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, έτσι βρίσκει την ευκαιρία να ζητήσει από τον Παπανδρέου εκλογές.

Σύμφωνα, πάντως, με  την έρευνα του εβδομαδιαίου περιοδικού ‘Επίκαιρα’ η διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έφθασε στο 11,5 τοις εκατό.
Σύμφωνα, εξάλλου,  με τα στοιχεία της έρευνας παρότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανοδική πορεία, εντούτοις δεν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω χαμηλού ποσοστού στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Σε  πρόσφατη ομιλία του ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε επισημάνει τα εξής:
«Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στο αποτέλεσμα του Βουκουρεστίου για τα Σκόπια».

Στην ομιλία σας είπατε ότι πρέπει η Ελλάδα να επιμείνει στην απόφασή της αυτή. Τι εννοείτε λέγοντας αυτό;

-       
« Εννοούσα το εξής. Κατ’ αρχήν ο ελληνικός λαός, όλο το ελληνικό έθνος, θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και αρμονικής συνεργασίας με το λαό των Σκοπίων. Όλοι γνωρίζουμε τη  μεγάλη σλαβική συνιστώσα, τη σλαβική πλειοψηφία των πολιτών των Σκοπίων, η Μακεδονία ήρθε πολύ αργότερα και στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και τη μακεδονική δυναστεία, η οποία είναι αμιγώς ελληνική. Η ιστορία δεν πρέπει να μας χωρίζει, πρέπει να μας ενώνει», είπε ο Παναγιωτόπουλος.


Πώς βλέπετε την τρέχουσα κατάσταση μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας;

-       
«Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Η Ελλάδα διήνυσε την απόσταση που της αναλογεί έκανε ό, τι ήταν απαραίτητο ώστε να βρεθεί μια λύση σε αυτό το θέμα. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να κάνει  και αυτή τα δικά της βήματα για να βρεθεί μια σωστή λύση για το όνομα το οποίο θα πρέπει να είναι  erga omnes, μια ονομασία έναντι όλων.  Να πω και κάτι άλλο; Όσες φορές πήγα στα Σκόπια είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που έκανε συνέντευξη, δεν ήμουν πολιτικός τότε, αλλά δημοσιογράφος της ελληνικής τηλεόρασης, έκανα συνέντευξη με τον τότε πρόεδρο Κίρο Γκλικόροφ. Όποτε συνομιλούσα με τους απλούς ανθρώπους ή τους πολιτικούς στα Σκόπια, έβλεπα ανθρώπους με τους οποίους είχαμε κοινές συνήθειες κοινούς τόπους διακοπών στη Ελλάδα κοινά γούστα αγάπη για κοινά φαγητά και επιτρέψτε μου να πω κοινά ενδιαφέροντα. Δεν βλέπω λοιπόν γιατί πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι σε αγκυλώσεις και σε δεσμεύσεις του μεσοπολέμου, γιατί ο κύριος Γκρούεφσκι επιμένει στο θέμα της ονομασίας που είναι μια πλαστή ονομασία»

-                 Είπατε ότι η Νέα Δημοκρατία δέχεται ένα όνομα erga omnes, αυτό σημαίνει ότι   συμφωνεί με το στοιχείο του όρου Μακεδονία, συμφωνείτε με τις κυβερνητικές κόκκινες γραμμές;

«Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει βάλει τις κόκκινες γραμμές, οι  κόκκινες γραμμές αυτές εξακολουθούν να ισχύουν. Η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση. Επιμένουμε πάνω από όλα στο erga omnes, δηλαδή μία ονομασία των Σκοπίων για πάσα χρήση, από εκεί και πέρα οι θέσεις είναι δεδομένες. Όπως σας είπα η Ελλάδα διήνυσε την δική της διαδρομή, έκανε βήματα συνδιαλλαγής για να βρεθεί λύση, από εδώ και πέρα ο κύριος Γκρούεφσκι να εγκαταλείψει της εξαλότητες  και τις ακρότητες για να βρεθεί λύση και να προχωρήσουμε όπως πρέπει να προχωρήσουμε»

--
(Σημείωση: Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα της  συνέντευξης του Π. Παναγιωτόπουλου)

πηγή: Канал 5 Телевизија