Αμερικανικές ανησυχίες για ρωσική βάση στη σερβική Νις


Οκτώβριος 23, 2011.

Εκτιμήσεις του αμερικανού πολιτικού επιστήμονα Janush Bugajski

Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιου, ότι το Περιφερειακό Κέντρο Ανθρωπιστικής βοήθειας στη Νις,  δεν είναι ρωσική στρατιωτική βάση στα Βαλκάνια, ούτε στρατιωτικό κέντρο, από το οποίο δίνεται δυνατότητα στη Μόσχα να κατασκοπεύσει την αντιπυραυλική  άμυνα που θα εγκατασταθεί στη Ρουμανία, η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι το κέντρο στη σερβική πόλη Νις είναι βάση ενός κέντρου ή στρατιωτική βάση, η οποία στο μέλλον θα μπορούσε πολύ εύκολα να μετεξελιχτεί  σε ρωσική στρατιωτική  μονάδα.


Ο  Τζάνους Μπουγκάσκι, επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος για την Ανατολική Ευρώπη, του  Κέντρου  Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον, γνωστός, επίσης, και ως πολιτικός επιστήμονας και ειδικός για την κατάσταση των Βαλκανίων, δήλωσε πρόσφατα στη σερβική εφημερίδα ‘Blic’, ότι η Μόσχα έχει φιλοδοξίες για το Κέντρο στη Νις, το  οποίο αναφέρεται ως Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων αναγκών για τη Σερβία,  ότι αυτό θα μετατραπεί σε στρατιωτική βάση.

Ίσως τώρα η Ρωσία να βρίσκεται σε κάπως στενά οικονομικά περιθώρια για την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής βάσης, σε πλήρη δυναμικότητα, αναφέρει ο Μπουγκάσκι , οποίος δεν θα παραλείψει να σημειώσει:

«Ωστόσο, όταν τα έσοδα από τις πωλήσεις των ενεργειακών προϊόντων αναμένονται να αυξηθούν, στη διάρκεια της επόμενης προεδρικής θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνέχεια το Κρεμλίνο είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει μια στρατιωτική παρουσία στην περιοχή των Βαλκανίων,  ως αντιστάθμισμα των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων  στο Κοσσυφοπέδιο, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία,  που επιδιώκεται η ανάπτυξη των διαφόρων τμημάτων της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ σε χώρες της Ανατολικής  και Κεντρικής Ευρώπης», θα ισχυριστεί ο Μπουγκάσκι.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, καθώς  και ο υπουργός Έκτακτων Καταστάσεων της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιου,  έχουν υπογράψει πρόσφατα έγγραφα που επιτρέπουν  τη δημιουργία και την ίδρυση Περιφερειακού Κέντρου Ανθρωπιστικής Βοήθειας στη πόλη Νις και την εγκατάσταση στο κέντρο αυτό ρωσικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Με την υπογραφή των παραπάνω, ο Σέρβος υπουργός Ντάτσιτς, μεταξύ των άλλων, σημείωσε ότι  για τις ανάγκες του κέντρου θα εξυπηρετήσουν  οι ήδη υπάρχουσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του πρώην  σερβικού στρατοπέδου της Νις.

«Αλλά ακόμη και εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια στρατιωτική βάση στη Σερβία, αποτελεί  αναφαίρετο δικαίωμά μας να το πράξουμε. Είμαστε ανεξάρτητο κράτος. Παρόλα αυτά,  δεν έχουμε λάβει μια τέτοια απόφαση, γιατί ως κράτος είμαστε ουδέτεροι», είπε ο Σέρβος υπουργός.

 --

Πηγή: Αλβανική “Gazeta Shqip”