«Οι Σλάβοι στη Μάλα Πρέσπα θα υπερασπιστούν την εθνικότητά των ‘Μακεδόνων’ στο Στρασβούργο»


Δεκέμβριος 27, 2011.

Δεν έχουν μειωθεί οι αντιδράσεις των μειονοτήτων  στην Αλβανία, μετά την κατάργηση το όρου «υπηκοότητα» στις  πολιτικές ταυτότητες.

Οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της Μάλα Πρέσπα μετά τις διαμαρτυρίες τους προς τα αλβανικά και διεθνή θεσμικά όργανα των Τιράνων  αποφάσισαν να καταφύγουν στο Στρασβούργο για να διεκδικήσουν εκ νέου τον όρο του «Μακεδόνα».

Οι Σλάβοι πραγματοποίησαν  συνάντηση στο Πούστες, όπου αξιολόγησαν  την απόφαση του δικαστηρίου για το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 20 του αλβανικού Συντάγματος.

Αντέδρασαν μετά την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ανάκληση της ιθαγένειας από τα μητρώα και αποφάσισαν στη συνάντησή τους αυτή να  διεκδικήσουν  το δικαίωμα της ιθαγένειας.


«Εμείς ως ‘Μακεδόνες’ δεν μπορούμε να αμφισβητηθούμε από το δικαστήριο του συνταγματικού δικαίου, αυτό δεν το αρνηθήκαμε ούτε στα χρόνια του κομμουνισμού. Η εθνικότητα για εμάς είναι άγια, είμαστε ‘μακεδόνες’ και είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας, είμαστε πιστοί πολίτες της χώρας, καταβάλλουμε  τους φόρους αλλά δεν θα επιτρέψουμε την άρνηση του δικαιώματός μας, ως ‘Μακεδόνες’.  Αποφασίσαμε ως δήμος να καταφύγουμε στο Δικαστήριο  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  στο Στρασβούργο», δήλωσε ο Έντμοντ Τεμέλκο, δήμαρχος του  δήμου Pustec.

Το σχετικό έγγραφο υπογράφηκε από το Δήμαρχο Temelko τον πρόεδρο του Συμβουλίου  Λάζο Στόγιαν και τους πρόεδρους των εννέα οικισμών που ανήκουν στο δήμο αυτόν.

Δηλώσεις  στη διάρκεια αυτής της ημέρας θα υποβληθούν στις πρεσβείες των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας, ως χώρες προέλευσης των μειονοτήτων που ζουν στην Αλβανία.
--