Ανάλυση-Анализа: «ΤΙ θα φέρει η συνάντηση Γκρούεφσκι- Παπαδήμου;»



Φεβρουάριος  16, 2012.

Θα φέρει  η συνάντηση με τον Παπαδήμο κάποια πρόοδο ή θα αποτελέσει  και αυτή ένα από τα τόσα  βήματα  της ελληνικής κυβέρνησης για να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα, σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει πολιτική βούληση για μια λύση;


 Η πρόσκληση για συνάντηση, έγινε, εν μέσω του ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου, από τον Παπαδήμο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μέχρι το Μάρτιο,  σε λιγότερο, δηλαδή,  από έναν μήνα, πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, αποφάσισε να αποδεχθεί μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό στο περιθώριο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σκοπιανή κυβέρνηση δήλωσε ότι ενώ αποδέχεται τη συνάντηση ελπίζει στην ύπαρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και δεν σχολίασε περαιτέρω. Ωστόσο χαιρέτισε την απόφαση αυτή,  η οποία χρεώνεται ως επίτευγμα, μιας σειράς προσκλήσεων της σκοπιανής πλευράς προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο χρόνος  -αρχές Μαρτίου- τον οποίο επέλεξε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι λανθασμένος.

Η Ελλάδα δημιουργεί μια αντίληψη, μια εικόνα, ότι είναι εποικοδομητική, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει καμία βούληση να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις (ελληνικές) εκλογές, εν μέσω τρεχουσών εξελίξεων, η κυβέρνηση Παπαδήμου θα περάσει στην ιστορία,  καθώς και η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του,  μέσα στα βραχυπρόθεσμα όριά της, είναι αδύνατο να επιτύχει κάποια πρόοδο.

Ο Γκρούεφσκι είχε ζητήσει από τον Παπαδήμο συνάντηση στο τέλος Ιανουαρίου, με επιστολή την οποία κόμισε η Αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τέουτα Αρίφι.
Από τότε προέβη σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς τον Έλληνα ομόλογό του, να απαντήσει - αν αποδέχεται μια πρόσκληση σε σύσκεψη για να επιβεβαιώσουν τις θέσεις της καλής γειτονίας και της ένταξης όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές και ατλαντικές δομές, γράφει χαρακτηριστικά το σκοπιανό δημοσίευμα του 'Πρες'.


--