Ελλάδα: Πωλούνται ιδιωτικά νησιά με μειωμένες τιμές


Αλβανικό δημοσίευμα παρουσιάζει, σήμερα,  την πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως δημοσιεύθηκε στην ελληνική εφημερίδα

Απρίλιος 22, 2012.

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τη διάθεση και αξιοποίηση ιδιωτικών νησιών για επενδυτικούς ή άλλους λόγους, μετά μία τριετία, κατά την οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί κάποια αγοραπωλησία.


 Οπως αναφέρουν στην «Κ» άνθρωποι με γνώση της ιδιαίτερης αυτής αγοράς, αρκετοί ιδιοκτήτες, ιδίως όσοι είναι κληρονόμοι τέτοιων ιδιοκτησιών, επιδιώκουν να απαλλαγούν με κάθε τρόπο από την κατοχή τους, καθώς το φορολογικό κόστος είναι πλέον δυσβάστακτο, γράφει ο Νίκος Χ. Ρουσάνογλου στην εφημερίδα Καθημερινή.

Έτσι, οι ζητούμενες τιμές είναι σαφώς μειωμένες έναντι του παρελθόντος, ενώ αν εκδηλωθεί σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον, εκτιμάται πως οι παραχωρήσεις των ιδιοκτητών είναι σαφώς σημαντικότερες.

 Η Οξιά

 Αυτό προκύπτει από τη φερόμενη πώληση του νησιού Οξιά από την οικογένεια Σταμούλη (Ελληνοαυστραλοί) σε μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ. Το νησί των περίπου 5.000 στρεμμάτων διαφημιζόταν με τιμή πώλησης τα 6,9 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι το τελικό τίμημα δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ.

 Η Οξιά βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων στο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στην Ιθάκη, σημαντικό μέρος του οποίου βρίσκεται υπό το προστατευτικό καθεστώς Natura, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα της Οξιάς είναι αξιοποιήσιμο.

Ο Πάτροκλος

Κοντά σε πιθανή πώληση βρίσκεται και η νήσος Πάτροκλος, ανοιχτά του Σουνίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, οι ιδιοκτήτες (οικογένεια Γιατράκου) βρίσκονται, από κοινού με ενδιαφερόμενο επενδυτή καναδικής προέλευσης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να διευκρινιστεί ποιο τμήμα του νησιού μπορεί να αξιοποιηθεί επενδυτικά και ποιο όχι. 

Λόγω της εγγύτητας του νησιού των 2.600 στρεμμάτων στην Αττική και των σημαντικών επενδυτικών του προοπτικών, η φερόμενη τιμή πώλησης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης του νησιού συναντά εμπόδια στην έλλειψη ξεκάθαρου πολεοδομικού καθεστώτος και χρήσεων γης, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και ζητήματα αρχαιολογίας. Ολα τα παραπάνω επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τελευταίο διάστημα η οικογένεια Γιατράκου, ώστε να κατορθώσει να μεταβιβάσει το νησί.

Ο Σκορπιός

Προς πώληση βρίσκεται επί σειρά ετών και ο περίφημος Σκορπιός, απέναντι από το Νυδρί στη Λευκάδα. Το νησί ανήκει, ως γνωστόν, στην Αθηνά Ωνάση, η οποία, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους, επιδιώκει την πώληση του νησιού. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της «Κ», η πώληση «σκοντάφτει» σε όρο της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση, που απαγορεύει την πώληση του νησιού, παρά μόνο αν δεν είναι εφικτή η συντήρησή του, κάτι το οποίο επικαλείται η Αθηνά. 

Δεδομένης όμως της νομικής αυτής εμπλοκής, οι ιδιοκτήτες φαίνεται να προσανατολίζονται ενεργά στην επιλογή της μακροχρόνιας μίσθωσης του νησιού για περίοδο 99 ετών σε ενδιαφερόμενο επενδυτή.


--