Σκόπια: Τι προτείνουν οι Σοσιαλδημοκράτες για να διατηρηθεί η σλαβική, ως Ευρωπαϊκή Γλώσσα



Ιούνιος 9, 2012.

Σκόπια.

Μέτρα για την προώθηση και το σεβασμό στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων στον Κόσμο και ανάμεσα στους μετανάστες και τις σλαβικές μειονότητες στις γειτονικές χώρες, μέσω τεσσάρων διαφορετικών σχεδίων πρότεινε το  Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.


Τη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων, την οποία οι Σλάβοι των Σκοπίων αποκαλούν  «Μακεδονική», ο αντιπρόεδρος  του  SDSM,  Γκόρνταν Γκεοργκίεφ  τόνισε ότι  «θα προσπαθήσουμε  να αναβιώσουμε  την παλιά της δόξα,  μια εικονική αρχαία γλώσσα που μπορεί να μην είναι μία από τις γλώσσες του κόσμου, αλλά είναι μια γλώσσα με ψυχή και γεμάτη ιστορία».

Η πρώτη πράξη  έχει ως τίτλο:  «Ταμείο για την υποστήριξη και επιβεβαίωση της σλαβικής μας γλώσσας, ως μακεδονικής, στα ξένα πανεπιστήμια» και προβλέπει τη δημιουργία νέων  τμημάτων για τη σλαβική γλώσσα, ιδιαίτερα να ιδρυθούν σχετικά τμήματα στις χώρες:  Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Νορβηγία, Φινλανδία.

Η δεύτερη πράξη, σύμφωνα με τον  Γκεοργκίεφ είναι το έργο : «Κέντρα λειτουργίας (επίσημα και ανεπίσημα) για τη μελέτη της σλαβικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα σε χώρες,  όπου ο σλαβικός πληθυσμός έχει σημαντική παρουσία.

Η τρίτη πράξη  του έργου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έχει ως τίτλο « Η υποστήριξη των Αλβανών και άλλων μικρότερων εθνοτικών κοινοτήτων μέσω μια ελκτικής πολιτικής για την εκμάθηση  της σλαβικής γλώσσας της περιοχής των Σκοπίων και στη διαμόρφωση μιας πολυεθνικής πολύγλωσσης παιδαγωγικής και πολιτισμικής κοινωνίας».

Η τέταρτη  πράξη  του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος προβλέπει Διεθνές Σεμινάριο για τη σλαβική (μακεδονική κατά τους Σλάβους) γλώσσας για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό και την ανάπτυξη ενός  θερινού σχολικού  Κέντρου Μακεδονομάθειας και ενός μόνιμου σχολείου για την εκμάθηση της σλαβικής των Σκοπίων  ως ξένης γλώσσας (Makedonikum) στο εξωτερικό σε όσους επιθυμούν να μάθουν την σλαβική  των Σκοπίων.

--