Τουρκία: Καμία επαφή με την Κυπριακή Προεδρία…



Ιούνιος 8, 2012.

Η Τουρκία θα διακόψει τις σχέσεις της με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θα κρατήσει επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, χθες, στην Κωνσταντινούπολη.


«Οι σχέσεις μας με την ΕΕ θα συνεχιστούν, αλλά κανένας από τους Τούρκους υπουργούς και τα θεσμικά μας όργανα δεν θα έχουν  επαφές με την κυπριακή προεδρία και δεν θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται  με αυτές», εξήγησε ο υπουργός.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει, ότι η Άγκυρα κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών θα έχει επικοινωνία μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Ιουλίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ασκήσει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει μια μακρόχρονη διαμάχη με την Τουρκία για την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι το τουρκικό μποϋκοτάζ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.

--