«Ο Τίτο Πέτκοφσκι στην ίδια γραμμή με τους Έλληνες»



Ιούνιος 3, 2012.

Ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος δήλωσε ότι για αυτούς μια αποδεκτή λύση για το όνομα είναι  αυτή που δεν θα παραβιάζει την εθνική ταυτότητα και θα είναι αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Τη  δήλωση του Πέτκοφσκι την χαρακτήρισε ως προσωπική.

Σκόπια. (Εφημ. Βέτσερ)

Ο αρχηγός του Νέου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος- НСДП, Τίτο Πέτκοφσκι δήλωσε πριν από τρεις ημέρες  ότι η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα θα μπορούσε να επιλυθεί με μια λύση σαν αυτήν που προτείνει ο νότιος γείτονάς μας.


Οι συνεργάτες, στο μέτωπο της αντιπολίτευσης,  από το SDSM, χθες, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις θέσεις του, λέγοντας ότι ο αρχηγός του НСДП, προέβη σε δηλώσεις δημόσια και είπε ότι αποδέχεται μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Η θέση μου είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό στο οποίο θα συμφωνήσουν η πΓΔΜ και η Ελλάδα», δήλωσε ο Πέτκοφσκι.

Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος- SDSM, Αντρέι Πετρόφ, επανέλαβε χθες ότι η θέση του κόμματος είναι γνωστή και χαρακτήρισε τη δήλωση του Πέτκοφσκι  ως προσωπική άποψη.

Το SDSM θα στηρίξει οποιαδήποτε λύση που δεν θα παραβιάζει την εθνική ταυτότητα του λαού των Σκοπίων και αυτή θα είναι αποδεκτή από τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Μια τέτοια λύση είμαστε έτοιμοι να την υποστηρίξουμε. Όσο αφορά τις δηλώσεις του Βλάντο Ποπόφσκι και του Τίτο Πέτκοφσκι δεν κάνουμε κανένα σχόλιο διότι ο καθένας έχει δικαίωμα  στην προσωπική του άποψη, δήλωσε  ο Πετρόφ.

Αντιδράσεις

Στη δήλωση του Πέτκοφσκι για αποδοχή μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, αντέδρασε και διαφώνησε και  ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και τώρα βουλευτής του κόμματος VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

«Στην 20ετή καριέρα του πολιτικού Πέτκοφσκι έχουν ακουστεί διάφορες προτάσεις, αλλά αυτό που παρατήρησα είναι η πολιτική συνοχή του. Αλλάζει τις προτάσεις του ανάλογα με τη θέση του στην πολιτική σκηνή. Τέτοια συμπεριφορά δεν είναι αξιόπιστη», είπε ο Μιλόσοσκι.


«Αν ο βουλευτής Τίτο Πέτκοφσκι  δεν αισθάνεται πρόβλημα με τη δική του εθνική ταυτότητα, τότε θα μπορεί να ονομάζεται  και Γκόρνομακεντόνετς- Ανωμακεδόνας  ή   Σεβερνομακεντόνετς- Βορειομακεδόνας (горномакедонец и северномакедонец), αλλά δεν μπορεί να επιβάλει και σε άλλους «Μακεδόνες» αυτό τον χαρακτηρισμό, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου και ο εκπρόσωπος του СПМ («σοσιαλιστικό κόμμα»), Μαλίσα Στάνκοβιτς.
--