Ο Σέρβος Πατριάρχης δέχεται να συνομιλήσει με την Εκκλησία των Σκοπίων



Οκτώβριος 29, 2012.

Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος δήλωσε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται τις συνομιλίες με την Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων, αλλά μέσα στα πλαίσιο των κανόνων της Εκκλησίας και σύμφωνα με τις συμφωνίες της  αμοιβαίας κατανόησης.


Με τον τρόπο αυτό  οι συνομιλίες θυμίζουν τη Συμφωνία του 2002 στην πόλης Νις καθώς η σκοπιανή πλευρά είχε αξιολογήσει  αυτή τη Συμφωνία ως ένα ‘έγγραφο εργασίας’,  χωρίς να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

«Η επιθυμία μας είναι να συζητήσουμε, αλλά μέσα στις αρχές των κανόνων χωρίς καμία παρέκκλιση και βάσει των προηγούμενων συμφωνιών, είπε ο επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας στο πρακτορείο Τανγιουγκ.

Η διαφορά μεταξύ των δύο εκκλησιών ήρθε στο προσκήνιο με την επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς στα Σκόπια και με τις δηλώσεις του ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει προσωπικά  στη Σερβική Εκκλησία για την αναγνώριση ως Αυτοκέφαλης  της Εκκλησίας των Σκοπίων, θέτοντας ως προϋπόθεση  την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας Γιοβάν (Βρανισκόφσκι).

Ωστόσο, ο επικεφαλής  της Σκοπιανής Εκκλησίας, Στέφανος,  δήλωσε ότι οι προτάσεις του Σέρβου προέδρου είναι σεβαστές και ευπρόσδεκτες αν και η Σερβική Εκκλησία είναι διχασμένη στην υποστήριξη της πρότασής του, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr