Ρώσοι πεζοναύτες στη Συρία



Ιανουάριος 7, 2013.

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times αναφέρεται στους στόχους της ρωσικής ναυτικής αποστολής στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στις ακτές της Συρίας εστάλη στολίσκος ρωσικών πολεμικών πλοίων, τα οποία μεταφέρουν μερικές εκατοντάδες στρατιωτών».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 300 πεζοναύτες, που μέρα με τη μέρα αναμένονται να αποβιβαστούν στην Ταρτούς,  στοχεύουν στην επίδειξη της αποφασιστικότητας της Ρωσίας στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποτρέψει κάθε προσπάθεια των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

Η εφημερίδα παραθέτει ρωσική διπλωματική πηγή: «Η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε σενάριο. Η κορύφωση της έντασης, ίσως, εκδηλωθεί πριν από το Πάσχα».

Σε δήλωσή του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, είπε ότι ο στόχος της εκστρατείας είναι η ‘βελτίωση της διαχείρισης, λειτουργίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των στόλων’.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις εκτιμήσεις  Ισραηλινών αξιωματούχων: «είναι πιθανόν  ρωσικές επίγειες δυνάμεις να αναπτυχθούν,  για την προστασία των Αλαουιτών μέσα σε ένα διάδρομο,  από τη λιβανική μεθόριο στο νότο έως τα τουρκικά σύνορα στο βορρά».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη φιλο-συριακή εφημερίδα του Λιβάνου ad-Diyar, στις ακτές της Συρίας βρίσκεται μια αρμάδα 71 ρωσικών πολεμικών πλοίων που μεταφέρουν 62.000 στρατιώτες.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία αποστέλλονται στη Συρία εν μέσω κλιμακούμενων εικασιών στον Τύπο, σχετικά με μια πιθανή κοινή Αμερικανο-Ισραηλινή εκστρατεία εξουδετέρωσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν οι Times, ότι όλοι οι απαιτούμενοι στρατιωτικοί πόροι των Αμερικανών, βρίσκονται, ήδη, στην περιοχή για να αναλάβουν δράση και ότι η εξέλιξη αυτή  είναι ζήτημα ημερών.

Ο δημοσιογράφος Jeffrey Goldberg γράφει στον ‘Ατλαντικό’, επικαλούμενος ισραηλινές πηγές,  ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει δύο φορές την άδεια από την Ιορδανία να βομβαρδίσει τη Συρία. Το Ισραήλ το αρνήθηκε τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή», γράφει το δημοσίευμα  του Μίγκνιουζ.


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr