Ο Καραγιλάν λέει θα ακολουθήσει το μοντέλο της λύσης Οτσαλάν



Φεβρουάριος  19, 2013.

Ο επικεφαλής του PKK, Μουράτ Καραγιλάν,  δήλωσε ότι  το δίκτυο της οργάνωσης θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του φυλακισμένου αρχηγού, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και θα κάνει ότι συμφωνηθεί στις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.


Ο Καραγιλάν δήλωσε στο φιλοκουρδικό πρακτορείο  Φιράτ, ότι η επίλυση  του κουρδικού ζητήματος είναι μία αναπόφευκτη και επιτακτική ανάγκη για την Τουρκία.
«Δεν λέμε ότι το κίνημά μας (το PKK και το KCK) βρίσκεται πίσω από την ηγεσία μας», είπε ο Καραγιλάν αναφερόμενος στον Οτσαλάν «το κίνημά μας είναι το κίνημα της ηγεσίας και είναι ταυτόσημο με την ηγεσία μας».

Είπε ότι  στο πλαίσιο της κοινωνικής οι λαοί θα πρέπει να προσεγγίσει ο ένας τον άλλον όχι με εχθρότητα αλλά με αισθήματα αδελφοσύνης, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια νέα προοπτική  που  αντιλαμβάνεται  την συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών μας ως περιουσιακό στοιχείο που να κάνει την ειρήνη πραγματικότητα.

«Το κουρδικό πρόβλημα είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της Τουρκίας και της περιοχής γενικότερα. Η σοβαρή και συνεπής πολιτική καθώς και η πολιτική βούληση είναι αναγκαίες για την επίλυση μίας λύσης. Κανένα πρακτικό βήμα δεν έχει γίνει με σοβαρότητα από το κράτος ή την κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα με τη μία. Προς το παρόν υπάρχουν πράγματα  που η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και το κράτος πρέπει να πράξει. Διακατεχόμαστε από  το αίσθημα της  καχυποψίας για την ειλικρίνεια της άλλης πλευράς», είπε ο Καραγιλάν.

Αναφερόμενος στο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας, τόνισε ότι σε αυτό πρέπει να προβλέπονται διατάξεις για τους Κούρδους και να μην τους αγνοεί. «Ο λαός της Τουρκίας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του μέσα στην κοινωνία μέσα από μια νέα συνταγματική προσέγγιση, όπου θα περιέχονται όλα τα κοινωνικά τμήματα που ζουν στην Τουρκία», είπε.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr