Αλβανία: Οι Μπεκτασί γιορτάζουν το Νέο Έτος του Σουλτάνου




Μάρτιος 22, 2013.

Τίρανα.

Οι πιστοί της μουσουλμανικής αίρεσης  μπεκτασίνιτες –bektashinjtë ( ή Μπεκτασί κατά την τουρκική ορολογία) γιορτάζουν σήμερα την Ημέρα του Νέου Έτους του Σουλτάνου, που είναι μία από πιο σημαντικές στιγμές αυτής της πίστης στην Αλβανία.


Την ημέρα αυτήν οι Μπεκτασίς-  Bektashis- γιόρτασαν τα γενέθλια του Ιμάμη Αλί, και αυτή η εορτή είναι γνωστή ως ημέρα της μεγάλης αναγέννησης.

Σύμφωνα με την θρησκεία Μπεκτασί, την ημέρα αυτή (της έναρξης της άνοιξης) όλα μπορούν να αναστηθούν. Η σημερινή ημέρα είναι μια νέα ημέρα, ένα Νεβρούζ, που δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Ημέρα του Σουλτάνου- Νεβρούζ (σημ. θα μπορούσαμε να πούμε τη γιορτή ως το  Νέο Έτος του Κυρίου), αλλά  είναι γνωστή στους πιστούς Αλβανούς – που είναι κατάλοιπο της οθωμανικής κυριαρχίας- ως ημέρα του 'Σουλτάνου', για τις καλύτερες ευχές  ευημερίας και ειρήνης.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Ηγεσίας των Μπεχτασήδων, Haxhi Baba Edmond Brahimaj, συνεχάρη χθες όλους τους πιστούς Αλβανούς και ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr