Κωνσταντινούπολη: Οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους διαδηλωτές- δεκάδες τραυματισμοί


Ιούνιος 16, 2013- βίντεο.

Οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές  εμπορικές ενώσεις θα πραγματοποιήσουν απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία.


Η κατασκήνωση που είχε δημιουργηθεί  με το στήσιμο σκηνών από τους διαδηλωτές διαλύθηκε από την αστυνομία το  προηγούμενο βράδυ. Εξαιτίας των κανονιών νερού, των δακρυγόνων και τη ρίψη ασφυκτικού αερίου πιπεριού, δεκάδες άτομα έπεσαν λιπόθυμα ή κατέφυγαν με κάψιμο στα μάτια και στους πνεύμονες στα γύρω ξενοδοχεία. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις χτυπούσαν τους διαδηλωτές στα κεφάλια με αποτέλεσμα δεκάδες θύματα αιμόφυρτα να καταφεύγουν στους γειτονικούς δρόμους ή να μεταφέρονται από ασθενοφόρα της ερυθράς ημισελήνου, τα οποία, όμως ήταν ελάχιστα.

«..χτυπούν τους συμπολίτες μας στα κεφάλια. Είμαστε από την ομάδα της Αλληλεγγύης. Θα επιστρέψουμε, αυτό θα κάνουμε κάθε μέρα», είπε η συμμετέχων στις διαμαρτυρίες Μάρτι Βικόσντεν, σημειώνει το ρωσικό ‘Βέστι’.

Ακολούθησε μια άγρια φυγή των διαδηλωτών μέσα στα ασφυκτικά αέρια που ρίχτηκαν όχι μόνο για τους φοιτητές, αλλά και για παιδιά και  προς τους ηλικιωμένους της πόλης.

«Ήταν έτοιμοι να μας σκοτώσουν. Δεν θέλουμε αυστηρό Ισλάμ, θέλουμε δημοκρατία, αυτό θέλουμε να εξηγήσουμε σε όλον τον κόσμο, παρακαλούμε να μας βοηθήσουν», αναφέρει ένας διαδηλωτής προς το δημοσιογράφο του ‘Βέστι 24’.

Για πρώτη φορά στις συγκρούσεις ήρθε και η Ερυθρά Ημισέληνος για να βοηθήσει τους τραυματίες.

Ένας υπάλληλος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ο Οζκούρ Μόνκουλ, δήλωσε:

«Το αέριο πιπεριού δεν πρέπει να ρίχνεται σε κλειστούς χώρους, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Καταστρέφει το οξυγόνο και σε κλειστούς χώρους, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο», είπε αναφερόμενος στις ρίψεις πιπεριού σε γειτονικό ξενοδοχείο που κατέφυγαν τραυματισμένοι διαδηλωτές.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr