Αίγυπτος: Τέλος χρόνου στη διορία των στρατιωτικών


Ιούλιος 3, 2013.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι στη χώρα θα έρθει στρατιωτικό πραξικόπημα εξαιτίας του τελεσιγράφου του στρατού και λόγω μη ικανοποίησης του λαού.


Η στρατιωτική ηγεσία, με την υπόσχεση να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα που σπαράσσεται από διαμαρτυρίες ενάντια στην ισλαμική πολιτική του Μούρσι, εξέδωσε τελεσίγραφο με τίτλο « Τελευταίες ώρες». Η ηγεσία του Στρατού δήλωσε ότι «οι στρατιώτες είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για την προστασία του αιγυπτιακού λαού από τους τρομοκράτες και τους ανόητους ριζοσπάστες».

Ο Μούρσι δεν βιάστηκε να παραιτηθεί και δήλωσε ότι θα διατηρήσει τις δημοκρατικές αρχές στη χώρα και ότι  προτιμά να πεθάνει παρά να παραιτηθεί από πρόεδρος «στέκομαι ακόμη σαν ένα δένδρο, όρθιος», δήλωσε.

Όπως αναφέρθηκε από τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, η στρατιωτική διορία θα ηχήσει πέρας στις 20:30 τοπική ώρα.

Θωρακισμένα οχήματα πήραν θέση έξω από την έδρα της κρατικής τηλεόρασης, όπου οι στρατιώτες περιπολούν στους διαδρόμους, αφού το προσωπικό στάλθηκε στα σπίτια τους. Ωστόσο, άλλα στρατιωτικά μέτρα δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.
Την τελευταία ώρα, πριν λήξει το τελεσίγραφο του Στρατού, ο Μούρσι πρότεινε τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Πρότεινε, ακόμη, τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για την έγκριση του νέου κοινοβουλίου.

Αμέσως έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργού Άμυνας στρατηγού Αμντούλ Φατάχ αλ Σίσι με τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων και των πνευματικών ηγετών των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων που θα εκπροσωπηθούν στην ενδεχόμενη στρατιωτική διοίκηση.

Ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε στο πρακτορείο «Maan» ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμραχίμ διέταξε τη σύλληψη υψηλόβαθμων μελών της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» με την κατηγορία της υποκίνησης σε φόνο και βία.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι τα στελέχη του κινήματος αυτού έχουν τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό, γράφει το Μινγκνιουζ.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr