Η Ευρώπη απαιτεί σαφήνεια για τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ


Κατακραυγή στην Ευρώπη από τις αποκαλύψεις  της αμερικανικής κατασκοπείας

Ιούλιος 1, 2013.

Πολλές χώρες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την πληροφόρηση ότι η Ουάσιγκτον ακούει τις ξένες διπλωματικές αποστολές.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα τα οποία διατέθηκαν στα μέσα ενημέρωσης από τον πρώην υπάλληλο της CIA,   τον Edward Snowden,  η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας – NSA,  διεξήγαγε 


δραστηριότητες υποκλοπής σε 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών.

Μεταξύ αυτών είναι και η εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz είπε ότι ήταν συγκλονισμένος από τις πρόσφατες καταγγελίες και απαίτησε πλήρη εξήγηση από την Ουάσιγκτον.

Έγγραφο που χαρακτηρίζεται ως “Top Secret”  και χρονολογείται τον Σεπτέμβριο του 2010, δείχνει ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τοποθετήσει συσκευές ακρόασης στις διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουάσιγκτον. Επίσης είχε πρόσβαση στο δίκτυο των υπολογιστών, από το οποίο είχαν τη δυνατότητα παρακολούθησης emails και εσωτερικά έγγραφα.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στον ΟΗΕ είχε γίνει, επίσης, στόχος των υποκλοπών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών καθώς και η έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Με την αποκάλυψη αυτών των στοιχείων, οι αρμόδιοι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισαν μαζικούς ελέγχους ασφαλείας σε όλα τα κτήρια, στα οποία στεγάζονται γραφεία της σε όλον τον κόσμο.

«Υπό το φως των νέων αυτών στοιχείων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής να προβούν σε ενδελεχή έλεγχο ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη του στις ΗΠΑ για διαβούλευση στη Βιέννη. Ο λόγος είναι ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τα γραφεία της χώρας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ κλητεύθηκε στις 17:00 την Τρίτη να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπιντελεγκερ καταδίκασε τις ενέργειες των ΗΠΑ.
«Ζητάμε επισήμως άμεσες διευκρινίσεις από την αμερικανική πλευρά αν είναι σωστές οι πληροφορίες και ποιες κατασκοπευτικές δραστηριότητες διεξήχθησαν στο χώρο της Αυστρίας», είπε ο υπουργός.

Για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι με την παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στο Παρίσι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.
Σήμερα το πρωί η γαλλική πλευρά ζήτησε από την Ουάσιγκτον να διευκρινίσει τις ενέργειες  που έχουν δημοσιευθεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάν δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν έχει καμία συνομιλία με τις ΗΠΑ για το θέμα της κατασκοπείας, αν δεν λάβει τη διαβεβαίωση ότι η κατασκοπεία στα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα περατωθεί.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr