Η Αλβανία θα απαντήσει με βιβλίο στα προσβλητικά των Σκοπιανών


Σεπτέμβριος 4, 2013.

Τίρανα.

Ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας, Muzafer Korkuti, ο οποίος εξελέγη χθες στην θέση αυτή, δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να αυξήσει το επίπεδο της επιστημονικής ποιότητας σε όλες τις δραστηριότητές της.


«Επίσης το ίδιο θα πράξουμε και σε ότι αφορά σχετικά με τη συμμετοχή μας σε εθνικές και διεθνείς επιστημονικές δραστηριότητες. Θα συμβάλλουμε στα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης καθώς και σε άλλους τομείς της χώρας καθώς και στα προβλήματα που έχει σήμερα η αλβανική ιστοριογραφία και η γλωσσολογία», είπε ο Κορκούτι.

Τόνισε ότι σκοπός του είναι η έκδοση του Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού σε έναν τόμο. Πριν από τρία χρόνια είχε δημοσιευθεί σε τρεις τόμους αλλά τώρα θα δημοσιευθεί σε μία ξένη γλώσσα, κατά προτίμηση τα αγγλικά.

«Θα πρέπει να απαντήσουμε σε θεμελιώδη ερωτήματα της ιστορίας μας. Θα το πούμε στα αγγλικά,  και θα γίνει σαφές στους  γείτονες μας  η αλβανική καταγωγή. Με το βιβλίο αυτό θα παρουσιαστεί η αλβανική ιστορία ώστε να απαλειφθούν οι στρεβλώσεις που έχουν γίνει, όπως στην περίπτωση της εγκυκλοπαίδειας των Σκοπίων στην αναφορά τους για τους Αλβανούς», δήλωσε ο νέος επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας.

Η δημοσίευση της Εγκυκλοπαίδειας από τους Σκοπιανούς το 2009 είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους Αλβανούς που κατοικούν στα Σκόπια, από τους Αλβανούς των Τιράνων αλλά και τους ακαδημαϊκούς, γιατί το περιεχόμενο των Σκοπιανών ήταν προσβλητικό για  την καταγωγή των Αλβανών, γράφει το δημοσίευμα.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr