Σκόπια: Εκατό χιλιάδες Σλάβοι έχουν βγάλει βουλγαρικά διαβατήρια


Η ...επιστροφή στις ρίζες

Νοέμβριος  13, 2013.

Σκόπια.

«Η δεινή οικονομική κατάσταση, η ανεργία και η έλλειψη ενός σταθερού προσδιορισμού, έχουν κάνει  έναν μεγάλο αριθμό πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο.

» Η διαδικασία για την απόκτηση βουλγαρικού διαβατηρίου διαρκεί δύο έτη και συνήθως γίνεται την απόδειξη ορισμένων εγγράφων και ενός χρηματικού ποσού 18- έως 250 ευρώ.

» Οι αρχές λένε ότι δεν έχουν ακριβή στοιχεία από τους πολίτες των Σκοπίων που απέκτησαν βουλγαρικό διαβατήριο, ενώ ανεπίσημες πληροφορίες ομιλούν για πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες σλαβικής καταγωγής να έχουν βουλγαρική ιθαγένεια,  βάσει της δήλωσής τους ότι έχουν βουλγαρικές ρίζες», σημειώνει το δημοσίευμα.

Εξάλλου, ο πρώην υπουργός της Βουλγαρίας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, είχε τονίσει –συνεχίζει το δημοσίευμα- στις αρχές του τρέχοντος έτους τα εξής:

«Για τη βουλγαρική υπηκοότητα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στα Σκόπια. Μέχρι στιγμής, 86 χιλιάδες έχουν αποκτήσει βουλγαρικά διαβατήρια, ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού των Σλάβων [στο κείμενο:ποπούλσια Σλάβε]. Το ενδιαφέρον συνεχίζεται ακόμη και τώρα, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης των Σκοπίων».

Ωστόσο, ο κοινωνιολόγος Ιλία Ασέφσκι, θεωρεί ότι η έλλειψη σαφούς προοπτικής για τους νέους στο κράτος των Σκοπίων είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων επιδιώκουν να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr