Σερβία: Ο εκσυγχρονισμός του στρατού μόνο μετά το 2015


Ιανουάριος 5, 2014.

Βελιγράδι.

Ο Σέρβος αρχηγός του Στρατού, στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς, δήλωσε ότι παρά την περιορισμένη χρηματοδότηση, ο στρατός κατά το 2013 εκτέλεσε όλα τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί και ότι το 2014 προγραμματίζει αρκετές μεγάλες ασκήσεις.


Ο Ντίκοβιτς μιλώντας στη Ραδιοτηλεόραση της Σερβίας, δήλωσε ότι οι προτεραιότητες του τρέχοντος έτους θα είναι η κατάρτιση και τα μέτρα διατήρησης των προτύπων των στρατιωτών και ότι ο μεγαλύτερος εκσυγχρονισμός θα είναι δυνατός μόνο από το 2015 και το 2016.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ετοιμότητα στο στρατό για την ασφάλεια της χώρας και του λαού, παρά την έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού τρέχει σε όλες τις προγραμματισμένες εργασίες.

 Ο αρχηγός του Επιτελείου τόνισε ότι ο σερβικός στρατός πέρσι εξασφάλισε με επιτυχία την Ασφάλεια στην Ζώνη  και στη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, σε συνεργασία με την KFOR και τη σερβική MUP και πραγματοποίησε μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση τη ‘Resava 2013’.

«Έχουμε προετοιμαστεί για πρώτη φορά και αποστείλαμε δυνάμεις στην πολυεθνική επιχείρηση του Λιβάνου, έχουμε δημιουργήσει μια θρησκευτική υπηρεσία στο στρατό, προσλάβαμε ιερείς και ιμάμηδες και βοηθήσαμε τους πολίτες όπου απαιτήθηκε», δήλωσε ο Diković.

Ο στρατός, σύμφωνα με τον ίδιο, καθορίζει τις προτεραιότητες για τον εξοπλισμό με νέα όπλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βαθμού απειλής και της ασφάλειας της Σερβίας.  Υλοποιεί, συγχρόνως,  τρεις βασικές αποστολές: την άμυνα, τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές και βοήθεια προς τους πολίτες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Μία από τις προτεραιότητες μας είναι ο εκσυγχρονισμός της Πολεμικής Αεροπορίας, επειδή τα όπλα που έχουμε δεν καλύπτουν επαρκώς το στρατό, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για εξοπλισμό του στρατού με σύγχρονα αεροσκάφη», είπε ο Ντίκοβιτς.
Είναι αλήθεια, ότι επί πολλές δεκαετίες δεν υπήρξε καμία επένδυση στο στρατό από την άποψη του εξοπλισμού με σύγχρονα όπλα, τόνισε ο ίδιος.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr