«Μαρτυρίες Σλάβων που διώχθηκαν από την Ελλάδα»


Ιανουάριος 11, 2014.

Η Ταινιοθήκη των Σκοπίων θα παρουσιάσει την «καταγραφή, φωτογράφηση και αρχειοθέτηση δεδομένων και βίντεο καθώς και συνεντεύξεις Σλάβων που εκδιώχθηκαν από την ‘Μακεδονία του Αιγαίου’ κατά τον 20ο αιώνα.


Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η υπουργός Πολιτισμού Καντσέσκα Μιλέσκα και θα γίνει η πρεμιέρα ενός ντοκιμαντέρ μεγάλη μήκους με τίτλο: «Μάρτυρες: Καναδάς», το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Ατανάς Τσουπόσκι.

Η ταινία είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Μάρτυρες», κατά την οποία παρουσιάζεται η ιστορία  της απέλασης των Σλάβων από τη «Μακεδονία του Αιγαίου», όπως την είδαν οι μετανάστες στον Καναδά. Στο πλαίσιο της ταινίας παρουσιάζονται εβδομήντα συνομιλητές.

Οι συνεντεύξεις έγιναν το 2011 στον Καναδά, στο πλαίσιο ενός σχεδίου της κυβέρνησης ( των Σκοπίων) για την καταγραφή των δεδομένων  για την απέλαση των Σλάβων από την Ελλάδα κατά το 20ο αιώνα, σημειώνει το δημοσίευμα του ‘Πρες 24’.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr