Ο Ερντογάν προειδοποιεί με νέες νίκες αλλά και πόλεμο στους αντιπάλους του


Μάρτιος 31, 2014.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κέρδισε ευδιάκριτα τις δημοτικές εκλογές. Αλλά, αμέσως, έκανε σαφές ότι οι πολιτικές εντάσεις στη χώρα, δεν θα τελειώσουν.
Η ορολογία «ομιλία του μπαλκονιού» έχει μια πολύ ιδιαίτερη σημασία στο τουρκικό πολιτικό λεξιλόγιο.


 Ο Ερντογάν είχε  σημειώσει την πιο διαλλακτική τακτική στο ‘μπαλκόνι’ στα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτή τη φορά, όμως, ήταν διαφορετικός.
Στην επινίκια ομιλία του, μετά τις εκλογές, κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, χωρίς να παραλείψει να απονείμει έπαινο προς τον εαυτό του.

«Έχουμε μια δημοκρατία, την οποία η Δύση ονειρεύεται», δήλωσε ο Ερντογάν, και προειδοποίησε τους επικριτές του: « Εμείς δεν θα αφήσουμε να γίνει εδώ Πενσυλβάνια», είπε αναφερόμενος στον προσωπικό εχθρό του, Ισλαμιστή ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γιουλέν που ζει σε αυτήν την πολιτεία των ΗΠΑ.
«Ήταν μια επινίκιος ομιλία αλλά συγχρόνως και κήρυξη πολέμου», είπε ο αρθρογράφος Kadri Gürsel.

Με περίπου το 43 τοις εκατό των ψήφων σε όλη τη χώρα- αυτά είναι τα ανεπίσημα αποτελέσματα σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- το συντηρητικό ισλαμικό κόμμα AKP, τράβηξε εμπρός αφήνοντας σε απόσταση τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Σε σύγκριση με τις τοπικές εκλογές του 2009, το AKP είχε κερδίσει με 47 τοις εκατό.
Το κοσμικό αντιπολιτευτικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα-  CHP, παραμένει κάτω από το 30 τοις εκατό- ανεπίσημα αποτελέσματα. (τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες).

Η αντιπολίτευση σε κρίση

Στις δημοτικές εκλογές, που είναι πλήρως κομματικοποιημένες, η δύναμη του AKP κατάφερε να παρακινήσει οπαδούς σε όλα τα μέρη της χώρας.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, εκτός από το κόμμα του Ερντογάν», είπε ο Fuat Keyman από το Κέντρο Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Ο ίδιος παρομοίασε το AKP, όπως το κόμμα των Σουηδών Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι έχουν  τα πολιτικά ηνία στη Σκανδιναβική χώρα εδώ και δεκαετίες.

Αλλά, το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν ομιλεί μόνο για την επιτυχία του AKP, αλλά, την αποτυχία και την αδυναμία της αντιπολίτευσης.

Εάν ένα κόμμα μπορεί και κερδίζει με τόση σαφήνεια, παρά το σκάνδαλο διαφθοράς, την απαγόρευση του Twitter, του YouTube, κάτι δεν πάει καλά με την αντιπολίτευση, όπως δήλωσε ο Asli Aydintasbas, αρθρογράφος της εφημερίδας Milliyet» και στην τηλεόραση Cnn Türk.

«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μια ευκαιρία προσφερόμενη σε ασημένιο δίσκο. Και όμως απέτυχε, θα πρέπει, πραγματικά, να καθίσει και να το σκεφθεί πολύ».

Το παιχνίδι μόλις άρχισε

Ο καθηγητής Levent Enden   από Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης, πρόβαλε το πολιτικό ημερολόγιο.

«Οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής 30 Μαρτίου, ήταν μια στρατηγική που θα προσδιορίσει τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου. Υπάρχει μια συνεχόμενη κύλιση από τη μια προεκλογική περίοδο στην άλλη. Μέσα στους επόμενους 14 μήνες θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Η χώρα αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αντιπαράθεσης και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του παιχνιδιού», δήλωσε ο Ερντέν.

Τεταμένη η κατάσταση

Ο Murat Somer, πολιτικός επιστήμονας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στη Deutsche Welle ότι οι εντάσεις θα συνεχισθούν και θα κορυφωθούν με την αντιπαράθεση  Ερντογάν- Γκιουλέν.

«Ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα συνεχίσει κατά πάσα πιθανότητα την πολιτική του αυταρχικού κράτους, την κατάργηση του κράτους δικαίου και θα εμποδίσει την ελεύθερη κοινωνία ( αυτή που διακατέχεται με τις δυτικές σκέψεις ελευθερίας).

--Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr