Βρυξέλλες: Ο Βενιζέλος και ο Ban Ki-moon συζήτησαν για τη διαφωνία του ονόματος των Σκοπίων


Απρίλιος 3, 2014.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και νυν πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής στις Βρυξέλλες,  επιτεύχθηκε μια σύντομη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι –μουν.


Κύριο θέμα της συζήτησης  μεταξύ των δύο , ήταν η διαφωνία ονόματος με τα Σκόπια και η επίλυση του ζητήματος της Κύπρου.

Μετά τη συνάντηση, ο Βενιζέλος είπε ότι παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τα δύο αυτά θέματα στον επικεφαλής του  διεθνούς Οργανισμού, ο οποίος «έδειξε κατανόηση για αυτά».

«Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, συζητήσαμε εν  συντομία δύο κύρια ζητήματα που μας απασχολούν: το πρόβλημα της Κύπρου και η πρωτοβουλία του Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας. Οι ελληνικές θέσεις είναι σαφείς και ισχυρές και ο γ.γ. το εκτιμά αυτό», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η τελευταία συνάντηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τον πρέσβη του νοτιοσλαβικού κράτους, Ζόραν Γιολέφσκι και τον Έλληνα διπλωμάτη, Αδαμάντιο Βασιλάκη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, και το αποτέλεσμα ήταν ότι τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα, είναι έτοιμοι να εντείνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών και  των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην FYROM καθώς και των ευρωπαϊκών εκλογών στην Ελλάδα, στα τέλη Μαΐου, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr