Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας: «Ο Πούτιν παραμονεύει στην ανατολική Ουκρανία»


Απρίλιος 3, 2014.

Δεν υπάρχει καμία μείωση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ανατολικά σύνορα της χώρας. Υπάρχει μια «ορατή» μείωση, που είναι εντός μιας ζώνης των 50 χιλιομέτρων και τα υπόλοιπα στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τα σύνορα, βρίσκονται σε  μια απόσταση 4-6 ωρών πορείας. Αυτό δηλώνει ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα.


Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εισβάλει. Αλλά, όχι με τη λογική της εισβολής  όπως έκανε η Βέρμαχτ το 1941.
Τα σχόλια αυτά  είναι του διευθυντή του Κέντρου Πολιτικών και Στρατιωτικών Μελετών, Ντμίτρι Τίμτσουκ.

«...Η Ρωσία συνεχίζει να παίζει το χαρτί της «επιστροφής του Γιανουκόβιτς», αλλά, ο Πούτιν, δεν απευθύνεται στο σύνολο της Ουκρανίας, όπως ήταν στην αρχή, και δεν εξετάζει την επιστροφή του Γιανουκόβιτς ως τον νόμιμο πρόεδρο, αλλά,  προωθεί την αυτονομιστική επιλογή...

» Δηλαδή, έναν διαχωρισμό των νότιο-ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας και θα ξεκινήσει  το δεύτερο κύμα του ‘παιχνιδιού’.

Εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν, θα το πράξουν για να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή του ‘δημοψηφίσματος’.

Ωστόσο, το ζήτημα της προσχώρησης στη Ρωσία ορισμένων περιοχών, εκτός της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας, φαίνεται υπόθεση αδύναμη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα εργάζονται προς την κατεύθυνση μια αυτονομιστικής οργάνωσης που θα καταλάβει την εξουσία σε αυτές τις περιοχές.

«Και αυτό θα συμβεί με τη βοήθεια της Ρωσίας και ίσως προκύψει μια μεμονωμένη ανακήρυξη ενός ανεξάρτητου κράτους, σε μορφή προτεκτοράτου στη Ρωσική Ομοσπονδία, μόνο τότε θα μπορούσαν τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν κάποια νομιμότητα για να εισβάλουν», είπε ο Τιμτσούκ.

«Από την αρχή της συγκέντρωσης των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, δεν βλέπουμε το σχηματισμό των  τακτικών ομάδων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει κάποια κίνηση, αλλά αυτή δεν αρκεί. 

Για παράδειγμα, όταν προωθείται μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων, υπάρχει η ανάγκη του πεζικού και όταν έρθει το πεζικό απαιτείται το πυροβολικό για να υποστηρίξει το πεζικό. Το πυροβολικό πρέπει να υπάρχει ως μέτρο υποστηρικτικό και για την προστασία της αεράμυνας. Δηλαδή, η ύπαρξη ενός σχεδίου πολέμου, έχει αναμφίβολα αυτές τις κινήσεις των τακτικών δυνάμεων του εχθρού. Αλλά, η Ρωσία δεν έχει τέτοιες ομάδες και δεν ακολουθεί αυτήν την τακτική στα σύνορα με την Ουκρανία.

Άρα δεν έχει επιθετική διάθεση.

Ο Πούτιν δεν πρόκειται να εφαρμόσει την τακτική της εισβολής της Βέρμαχτ το 1941. Έτσι, ο στρατός με μια μικρή και ευέλικτη δύναμη υπάρχει στην περιοχή, προκειμένου να αποδείξει ότι οι ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας ελέγχονται.

Πρέπει πρώτιστα να οργανωθούν ειδικές ομάδες από το Υπουργείο Εσωτερικών  της Ουκρανίας για την καταστροφή των τρομοκρατικών και ανατρεπτικών ομάδων για να μην δοθεί έρεισμα στους Ρώσους», είπε ο Τίμτσουκ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr