Συρία: Εντυπωσιακές οι επιτυχίες του στρατού κατά των ισλαμιστών



Μάιος 5, 2014.

“Είναι πολύ πιθανόν, εάν επιτευχθεί ο σκοπός του αποκλεισμού του ανατολικού τμήματος της πόλης του Χαλεπίου, θα αρχίσει μια εξαντλητική πολύμηνη πολιορκία από το στρατό της Συρίας”.


Η περίπτωση για έφοδο του στρατού στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου είναι απίθανη. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Πολλοί ισλαμιστές έχουν ταμπουρωθεί σε γειτονιές όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτήρια και υπάρχουν πολλοί άμαχοι. Σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επιχείρησης τα θύματα των αμάχων θα είναι πολλά.

Σε κάθε περίπτωση- σημειώνει το δημοσίευμα- η επιτυχία των κυβερνητικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες είναι αρκετά εντυπωσιακή.

«Κρίσιμη στο κλείδωμα του ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου, για την πολιορκία του, είναι η στάση της κουρδικής πολιτοφυλακής- YPG. Πρόσφατα αυτή υπέγραψε συμφωνία με ισλαμικές ομάδες στο Χαλέπι, συμπεριλαμβανομένης της Τζαμπχάτ αλ Νούσρα. Τελευταία είχαν γίνει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων και του συριακού στρατού στο Σεΐχ Μακσούντ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν την αεροπορία. Αλλά και αν ο στρατός της Συρίας έρθει σε συνεννόηση με του Κούρδους, δεν τους εμπιστεύεται ότι θα συνεισφέρουν στον αποκλεισμό του ανατολικού Χαλεπίου», σημειώνει ο σχολιαστής.

Πάντως, η καθιέρωση του κρατικού ελέγχου σε όλη την επικράτεια του Χαλεπίου είναι μια τεράστια ηθική νίκη για τον Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα της επιστροφής των χαμένων εδαφών, στα ανατολικά της χώρας, προσθέτει το δημοσίευμα.

«Η πτώση του Χαλεπίου, ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένους να επανεξετάσουν τη στάση τους στον πόλεμο και να προσπαθήσουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι απόλυτα εγγυημένο, δεδομένου ότι οι αντάρτες-ισλαμιστές, όπως παρουσιάζουν στα κοινωνικά δίκτυα, έχουν εφοδιασθεί με το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα  TOW».


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr