Τουρκία: Εύθραυστη η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους


Μάιος 30, 2014.

Τουρκικές παραστρατιωτικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση την Παρασκευή προκειμένου να διαλύσουν μια ομάδα Κούρδων που είχαν κλείσει την εθνικό οδό σε μια περιοχή που καθορίζεται ως κουρδική.


Συγκεκριμένα, μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, απέκλεισαν διάφορα σημεία στην εθνική οδό από το Ντιγιαρμπακίρ στην Μπιγκόλ με φορτηγά αυτοκίνητα τα οποία είχαν κατασχέσει στη διάρκεια των τελευταίων έξι ημερών, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Ο αποκλεισμός της οδού προκάλεσε εντάσεις στην περιοχή και τόνισε τη ευθραυστότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας, που είχε ξεκινήσει μεταξύ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του έγκλειστου στις φυλακές αρχηγού του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 2012, σε μια προσπάθεια να τερματισθεί η εξέγερση των Κούρδων εδώ και τρεις δεκαετίες, κατά την οποία συνολικά έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

Οι συμπαθούντες το PKK έριξαν χειροποίητες χειροβομβίδες προς τις παραστρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα και κανόνια νερού, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.


Μεταφέρθηκαν μπουλντόζες για να καλύψουν τις οπές που άνοιξαν οι διαμαρτυρόμενοι επί της εθνικής οδού.

«Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα πήρε τα όπλα κατά του τουρκικού κράτους το 1984, με στόχο να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό κουρδικό κράτος στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, οι οποίοι στερούνται τα βασικά πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

»Ο Ερντογάν έχει επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στις ειρηνευτικές διαδικασίες με ανοίγματα στη διεύρυνση  των πολιτιστικών και γλωσσικών δικαιωμάτων τους, πάντοτε με πολιτικούς κινδύνους για τη βάση που τον υποστηρίζει», σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr