G7: Να αποκοπεί η Δύση από το ρωσικό φυσικό αέριο


Μάιος 9, 2014.

Η βρετανική εφημερίδα The Independent  δημοσίευσε το βασικό θέμα της επικείμενης συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά.

Η Βρετανία ετοιμάζει σχέδια για να ‘εξουδετερώσει’ τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με τη χρήση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ως όπλο εναντίον της Ουκρανίας και των γειτονικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Τον επόμενο μήνα, αναμένεται να υπογραφεί ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για βοήθεια προς την Ουκρανία, εάν η Ρωσία τον επόμενο χειμώνα περιορίσει την προμήθεια του φυσικού αερίου.

Παράλληλα αναπτύσσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που στοχεύει στην κατάργηση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και την χρήση της ενεργειακής ασφάλειας ως ατού του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία παρέχει μέχρι 30% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη και πάνω από το 50% στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την G7, προτείνονται  κατασκευές νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τους περιορισμούς σχετικά με την παράδοση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη θα επενδύσει σε νέους αγωγούς για την άντληση φυσικού αερίου από τη Δύση στην Ανατολή, καθώς και τη δυνατότητα προμήθειας από την Αφρική.

Η Ιαπωνία θα προβεί σε επανέναρξη των  πυρηνικών αντιδραστήρων που σταμάτησαν μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και κύριος παράγοντας που ωθεί συνεχώς σε αύξηση των τιμών.

Η πηγή δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι οι ηγέτες της G7 ‘έχουν σαφή συναίνεση σχετικά με το θέμα αυτό’.

Το ανακοινωθέν της Ομάδας των Επτά αναφέρει:

«Να διαφοροποιηθούν οι πηγές των υδρογονανθράκων με οποιοδήποτε τρόπο χρειασθεί. Καμία χώρα δεν πρέπει να εξαρτάται από έναν μόνο προμηθευτή. Η ενέργεια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πολιτικής πίεσης ή απειλής για την ασφάλεια».

Ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου,  Ed Davey, δήλωσε:

« Είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι ο πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο πίεσης και ελέγχου πάνω από την Ουκρανία- η  οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το χειμώνα, στην περίπτωση που η Ρωσία απειλήσει την προμήθεια του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία. 

Αυτό θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της G7, τον επόμενο μήνα».
--






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr