Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας


Ιούνιος 7, 2014.

Κίεβο.

Ο εκλεγείς με 54,7% των ψήφων των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία, Πέτρο Ποροσένκο, ορκίστηκε σήμερα σε επίσημη τελετή που έγινε για την ανάληψη των καθηκόντων του.


Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, μετά την ορκωμοσία, ο Ποροσένκο έλαβε τη θέση του, ως προέδρου της Βερχόβνα Ράντα. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ουκρανίας, Μιχαήλ Οχεντόρφσκι, παρέδωσε στον Ποροσένκο το σχετικό έγγραφο για την ανάληψη της προεδρίας της Ουκρανίας.

Ο Πέτρο Ποροσένκο έγινε ο πέμπτος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Στην ομιλία του τόνισε ότι επιζητεί την ειρήνη «δεν θέλω πόλεμο, ούτε την εκδίκηση», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ουκρανία επιστρέφει στη φυσική της θέση την Ευρώπη, όπως ήταν επιθυμητό από πολλές γενιές. Η δικτατορία που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία, προσπάθησε να μας στερήσει αυτήν την προοπτική, αλλά ο λαός εξεγέρθηκε.

Η νικηφόρα επανάσταση άλλαξε τη ροή της χώρας, η οποία έγινε διαφορετική, όπως και ο λαός, ήρθε η ώρα για ανεπίστροφες θετικές αλλαγές. Πρώτο μέλημά μας θα πρέπει να είναι πάνω από όλα η ειρήνη, η ασφάλεια και η ενότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε ότι θα επιδιώκει την αποκέντρωση της εξουσίας και ότι θα εγγυηθεί την ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας στις περιοχές που κατοικούνται από ρωσικής καταγωγής πολίτες και ότι θα εγγυηθεί, επίσης, το σεβασμό των ρωσόφωνων στις συγκεκριμένες περιοχές της Ντονμπάς για τη διατήρηση της ιστορικής τους μνήμης, τους ήρωες τους και τις θρησκευτικές παραδόσεις τους.

«Αυτό είναι το σχέδιό μου για την ειρήνη στην Ντομπάς και στο σύνολο της χώρας και δεν πρόκειται να συζητήσω το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», τόνισε.


--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr