Η Ιορδανία και η Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία για πυρηνικό αντιδραστήρα





Αύγουστος 15, 2014.

Η Ιορδανία, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα υπογράψει μια συμφωνία με τη Ρωσία τον επόμενο μήνα για να ξεκινήσουν μελέτες για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στη χώρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.


Συγκεκριμένα, ο Χάλντ Τουκάν, πρόεδρος της επιτροπής ατομικής ενέργειας της Ιορδανίας, δήλωσε ότι η συμφωνία, που θα υπογραφεί με τη Ρωσία, περιλαμβάνει την έναρξη μελετών περιβαλλοντικής αξιολόγησης, καθώς και μελέτες σχετικά με την χρηματοδότηση και το κόστος του αντιδραστήρα.

Οι μελέτες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια, πρόσθεσε ο Τουκάν.
Οι δύο χώρες θα υπογράψουν, επίσης, μια ακόμη συμφωνία στο τέλος του τρέχοντος έτους, στην οποία θα στηρίξουν τη δέσμευση για το έργο.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η ιορδανική κυβέρνηση ενέκρινε την ρωσική AtomStroyExport , ως πάροχο τεχνολογίας  για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στη χώρα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Atomstroyexport θα παρέχει την τεχνολογία VVER1000-AES99 για τον ιορδανικό πυρηνικό αντιδραστήρα.

Το αρχικό συνολικό κόστος κατασκευής του αντιδραστήρα, που θα έχει δύο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, το καθένα 1.000 μεγαβάτ, θα φθάσει στα 10 δις δολάρια.


Haber
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr