Η CIA καθορίζει ως ‘διμερές’ το ζήτημα της ονομασίας




Αύγουστος 15, 2014.

Σκόπια.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, CIA,  καθορίζει το ζήτημα της ονομασίας, ως το μοναδικό διμερές ανοικτό ζήτημα στα Σκόπια, όπως σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους επικαλούμενο τη σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι έτσι καθορίζεται σε έκθεση  που δημοσίευσε η CIA. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι  το νοτιοσλαβικό κράτος και το Κοσσυφοπέδιο έχουν ολοκληρώσει την οριοθέτηση των συνόρων τους από το 2008.

Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση που δεν αναφέρεται στο αμερικανικό έγγραφο η διένεξη των Σκοπίων με τη Σερβία στο θέμα των εκκλησιών, αλλά ούτε και στο πρόβλημα που υπάρχει με τη Βουλγαρία στο θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας με τα Σκόπια, αγνοείται, επίσης,  η ανάγκη της υπογραφής μιας συμφωνίας μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας, για την οποία επιμένει η τελευταία.

Ο πρώην διπλωμάτης Ρίστο Νικόφσκι των Σκοπίων πιστεύει ότι σε επόμενη έκθεση της CIA, θα καταχωρηθεί η διένεξη που υπάρχει με τη Βουλγαρία και ότι οι βουλγαρικές αρχές άρχισαν και αυτές να εμποδίζουν τη χώρα στην ένταξή της στην ΕΕ και το NATO.

Υπενθυμίζεται ότι  σχετικά πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος,  είχε τονίσει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας σχετικά με την ονομοσία των Σκοπίων δεν είναι διμερές πρόβλημα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr