Η εμμονή του Αυστριακού ΥΠΕΞ για τα Σκόπια




Οκτώβριος 11, 2014.

Η  σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, ‘Ρεπούμπλικα’ αναφέρεται στις δηλώσεις του 28χρονου αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Sebastian Kurz, ο οποίος εμμένει στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακάμπτοντας την αντίθεση της Ελλάδας, εξαιτίας του ονόματος της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.


 Η 'Ρεπούμπλικα' γράφει ότι η θέση του Αυστριακού ΥΠΕΞ, έχει δημιουργήσει εντάσεις στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με την απαίτηση του Kurz  προς το Συμβούλιο της ΕΕ να εγκαταλείψει τον αποκλεισμό της FYROM.

«Δυστυχώς, οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν. Ο συνεχής αποκλεισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την FYROM, ο οποίος προκαλείται από την ανεπίλυτη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, θέτει υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί. Ως εκ τούτου, καλώ το Συμβούλιο να άρει τον αποκλεισμό για το θέμα», δήλωσε ο Kurz.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο οποίος είναι ο νεότερος  υπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο – μερικές εβδομάδες που ανέλαβε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών- ότι το ζήτημα του ονόματος δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ένταξη της FYROM στην ΕΕ.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, θα πρέπει να τεθεί ένα τέλος στον αποκλεισμό του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, επειδή «η Ελλάδα ασφαλώς ενδιαφέρεται για την επίτευξη της επιτυχίας αυτής κατά τη διάρκεια της προεδρίας της».

Αυτή η δήλωση στάθηκε αφορμή να σχολιάσει η αυστριακή εφημερίδα ‘Die Presse’ ότι «ο νέος υπουργός Εξωτερικών, έρχεται σε σύγκρουση με την Ελλάδα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr