Τούρκος διοικητής Ναυτικού: Έχουμε λάβει πλήρη εντολή από την κυβέρνηση




Οι διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας, ναύαρχος Bülent Bostanoğlu φθάνει στο κατάστρωμα του TCG Büyükada με ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της ναυτικής άσκησης «Μπλε Φάλαινα»

Νοέμβριος 11, 2014.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει εγκρίνει, πρόσφατα,  προς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, την πλήρη εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής στην ανατολική Μεσόγειο, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των παράκτιων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, για τις γεωτρήσεις που γίνονται για  το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.


«Ο πρωθυπουργός παρέδωσε τους κανόνες εμπλοκής στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τον αρχηγό του προσωπικού για τη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων. Θα ενεργήσουμε ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση με αυτό το θέμα», είπε ο ναύαρχος Bülent Bostanoğlu, που είναι ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων, ενώπιον των δημοσιογράφων στις 9 Νοεμβρίου στη Μούγλα, καθώς ο ίδιος συμμετείχε στην ναυτική άσκηση ‘Μπλε φάλαινα 2014’.

«Οι ναυτικές δυνάμεις θα πράξουν την αποστολή τους και έχουν επίγνωση για αυτή», δήλωσε ο Μποστάνογλου απαντώντας σε ερώτημα ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες εμπλοκής, και εάν τα τουρκικά πολεμικά σκάφη θα αντιμετωπίσουν τα ελληνικά ή τα ισραηλινά πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία επέκρινε έντονα την κίνηση της κυβέρνησης της Κύπρου, λέγοντας ότι ήταν μια σαφής παραβίαση των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων και έστειλε ένα σεισμικό σκάφος για την εξερεύνηση της περιοχής για τους δικούς της σκοπούς και ένα πολεμικό πλοίο για την επιτήρηση των πλοίων της ξένης πλατφόρμας που χρησιμοποιείται στην εξερεύνηση του πετρελαίου.

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις παρέχουν υποστήριξη και στενή προστασία στο ερευνητικό σκάφος «Μπαρμαρός Χαϊρεντίν Πασά». Από την άλλη πλευρά συνεχίζει να παρακολουθεί το γεωτρύπανο της ελληνοκυπριακής διοίκησης από απόσταση εννέα χιλιομέτρων.

«Η εντολή που μας έχει παραχωρηθεί αυτήν τη στιγμή είναι να μην πλησιάσουμε πέραν των εννέα χιλιομέτρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει συμβεί περιστατικό παρενόχλησης ή διαταραχής», είπε ο Μποστάνογλου.

Ο Τούρκος ναυτικός διοικητής, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη άσκηση ‘Μπλε Φάλαινα’ δεν έχει τίποτε να κάνει με την συνεχιζόμενη ένταση και ότι ήταν μια εξαμηνιαία άσκηση της οποίας οι προετοιμασίες ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια.

«Ο στόχος της άσκησης είναι να βελτιωθεί η συνεργασία με τους συμμάχους μας και ειδικότερα για την εκτέλεση αντι-υποβρυχιακών αμυντικών επιχειρήσεων», είπε, σύμφωνα με το Ντενίζ Χαμπέρ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr