Σκόπια: Καμία ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων και φέτος





Δεκέμβριος 15, 2014.

Σκόπια.

Ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών,  Νίκολα Πόποσκι, είπε ότι η χώρα δεν πρέπει να περιμένει πολλά από την συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, ότι αυτόν τον Δεκέμβριο, παραμένουμε χωρίς απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την  Ένωση, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων και συνεχίζει: 


Η πρόταση της Επιτροπής υποστηρίζεται από μια σειρά χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι για να σταματήσει η διαδικασία προσέγγισης, αλλά για  να ενταθεί η πρόσβαση σε υψηλό επίπεδο διαλόγου, μέσα από τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις που καθορίζονται σημαντικές για τη μελλοντική ένταξη της FYROM.

Για κάποιες κινήσεις μίλησε πρόσφατα ο Ivo Vajgl, ο νέος εισηγητής για την FYROM στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος είπε ότι είναι απαράδεκτο μετά από έξι συστάσεις δεν έχει γίνει τίποτε, και ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Ωστόσο, η χώρα, όχι μόνον δεν θα πάρει ημερομηνία για διαπραγματεύσεις, αλλά αν γίνουν δεκτά τα πρόσφατα συμπεράσματα των Βρυξελλών, θα λάβουμε επιπλέον παρατηρήσεις.

Υπάρχει μια σοβαρή ανησυχία για την αυξανόμενη κομματικοποίηση των κρατικών θεσμών, επίσης υπάρχουν ελλείψεις, όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης καθώς και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

«Η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων- επισημαίνει το δημοσίευμα- έχει προκαλέσει καταστροφή στις όποιες μεταρρυθμίσεις, όπως παρουσιάζονται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων σχετικά με τη χώρα  μας».
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr