Το Οθωμανικό τσίρκο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν




Ιανουάριος 13, 2015.

Εθνοφρουροί με δόρατα, αστραφτερά χρυσά κράνη, διακοσμημένα σπαθιά και μερικά ψεύτικα μουστάκια, τοποθετήθηκαν βιαστικά,  για να κάνουν το σκηνικό της μεγαλοπρέπειας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, θα μπορούσε να είχε σκεφθεί ότι περπατούσε σε σκηνικό ιστορικού δράματος με κοστούμια του μεσαίωνα ή σε κάποια αίθουσα μπαλέτου, όταν έφθασε  στην Άγκυρα και έγινε δεκτός από τον Ερντογάν στο Παλάτι του.

Όταν ο Αμπάς έδωσε το χέρι του στον Ερντογάν, η κύρια κλίμακα, πίσω τους,  του αμφιλεγόμενου προεδρικού μεγάρου του Τούρκου προέδρου, ήταν καλυμμένη από 16 πολεμιστές ντυμένοι με ιστορικές πανοπλίες που έφεραν δόρατα, κράδαιναν ασπίδες και κρατούσαν τρομερά σπαθιά.

Μερικά κοστούμια δεν φαίνονται απόλυτα πειστικά και μάλλον ήταν πολύ λαμπερά για να θεωρηθούν ως πραγματικά ιστορική φορεσιά.

Τα τουρκικά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν αμηχανία για το τι συνέβαινε στο ‘παλάτι’.

«Οθωμανικό Τσίρκο στο Παλάτι» έγραψε ο διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος Κάντρι Γκουρσέλ.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αργότερα, αφού έλαβε διευκρίνιση, εξήγησε για τους 16 πολεμιστές,  ότι αναπαριστούσε ο καθένας  από μια αυτοκρατορία της τουρκικής ιστορίας, που χρονολογείται πολύ πριν από την κατάκτηση της βυζαντινής Ανατολίας.

Τότε δεν ήταν ...Τούρκοι, αλλά ήταν  ...Ούννοι και η αυτοκρατορία ιδρύθηκε περί το 200 π.Χ. και έφθασαν οι διάφορες αυτοκρατορίες μέχρι τους Σελτζούκους που δημιούργησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία διαλύθηκε το 1920 και ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία.

Αυτές οι αυτοκρατορίες συμβολίζονται με 16 αστέρια στην επίσημη σφραγίδα της τουρκικής προεδρίας, όπως ήθελε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δημιούργησε το νέο προεδρικό μέγαρο, στα περίχωρα της Άγκυρας που κατοικήθηκε τον Οκτώβριο και περιέχει 1.150 δωμάτια και κόστισε στο τουρκικό κράτος 490 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Εντογάν, το παλάτι συμβολίζει τη «νέα» Τουρκία που χτίζεται, ενώ οι αντίπαλοί του τον επικρίνουν για τη γελοία υπερβολή του που οδηγεί τη χώρα στον άκρατο αυταρχισμό υπονομεύοντας τα κοσμικά θεμέλια του κράτους.
--
Al Arabiya



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr