Τουρκία: Οι Αμερικανοί ζητούν χρήση αεροδρομίων για επίθεση στη Μοσούλη





Μάρτιος 12, 2015.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Λόιντ Ώστιν (φωτό), έφθασε στην Τουρκία για συνομιλίες, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της Τουρκίας και των ΗΠΑ, για συμφωνία στην εκπαίδευση και εξοπλισμό της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκουν  να συμμετάσχουν στην επίθεση κατά του ισλαμικού κράτους στην πόλη  Μοσούλη και επάνω στο ζήτημα αυτό θα εστιασθεί η συζήτηση του Αμερικανού διοικητή με τον Τούρκο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Νεσντέτ Όζελ.

Σύμφωνα το τούρκικο δημοσίευμα, διαφαίνεται ότι ο κύριος λόγος της επίσκεψης του Ώστιν στην Τουρκία, είναι η επιχείρηση στη Μοσούλη του Ιράκ, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί πριν από το καλοκαίρι , σύμφωνα με ορισμένες πηγές.

Πάλι με αφορμή αυτήν τη στρατηγική της επίθεσης στη Μοσούλη, έχει έρθει στο παγκόσμιο προσκήνιο ο ρόλος της Τουρκίας στην επιχείρηση.

«Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι πιθανόν να ζητήσουν να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατά της Μοσούλης», δήλωσε ο Met Yara, πρώην μέλος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και εμπειρογνώμων  σε θέματα ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι :

«Οι Αμερικανοί προσβλέπουν στη χρησιμοποίηση της βάσης του Ιντσιρλίκ, αλλά, κυρίως,  την αεροπορική βάση στην επαρχία Μπατμάν, λόγω της εγγύτητάς της στη Μοσούλη».

Επιπρόσθετα, ο Metin Gurgan, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων στη Μοσούλη και στο Κιρκούκ, καθώς και ερευνητής πολιτικής ασφάλειας στο πανεπιστήμιο Bilkent,  δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί μας ωθούν να υποστηρίξουμε την επιχείρηση στη Μοσούλη, για να έχουμε ‘οφέλη’ στην μετά ‘Μοσούλη εποχή», όπως σημειώνει η Sabah.

Σύμφωνα με τον Ώστιν, από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές έχουν  σκοτωθεί πάνω από 8.500 εξτρεμιστές του ‘ισλαμικού κράτους’ και έχει εξαλειφθεί η κύρια πηγή εσόδων της ομάδας από τα διυλιστήρια πετρελαίου, μετά τις βομβιστικές επιχειρήσεις που άρχισαν από πέρσι τον Αύγουστο.

Ο ίδιος αναφερόμενος  στην κατάσταση τόνισε ότι προτεραιότητα τώρα είναι η καταστροφή των τρομοκρατών του ‘ισλαμικού κράτους’ και μετά η εκδίωξη του καθεστώτος Άσαντ από τη Συρία.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr