Ιράν: Θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας εάν οι P5 + 1 εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους




Απρίλιος 3, 2015.

Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος, την Παρασκευή,  για την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ομάδα P5+1 στη Λωζάννη.


[P5+1= οι πέντε παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις, ήτοι,  Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες συν τη Γερμανία]

Ο Ρουχανί δήλωσε στο διάγγελμά του ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε με τις P5 + 1 χώρες, στη Λωζάννη, υπό τον όρο ότι η άλλη πλευρά θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

 «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι παραπλανητικές και δεν είναι ψεύτικες οι υποσχέσεις που δίνουμε και θα είναι εντός του πλαισίου των εθνικών μας συμφερόντων και θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας, υπό την προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα τηρήσει της υποχρεώσεις της», τόνισε  ο Ρουχανί στο τηλεοπτικό του διάγγελμα την Παρασκευή.

 Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την πυρηνική ενέργεια είναι το πρώτο βήμα προς «μια εποικοδομητική συνεργασία» με τον κόσμο.

«Θα έχουμε συνεργασία με όλες εκείνες τις χώρες που θέλουν να σέβονται το ιρανικό έθνος και να συνεργάζονται με τους ανθρώπους του Ιράν στο πλαίσιο των αμοιβαίων συμφερόντων», τόνισε.

Ο Ρουχανί πρόσθεσε ότι το Ιράν χρειάζεται σήμερα την οικονομική ευημερία, την απασχόληση για τους νέους και την αύξηση των εξαγωγών των αγαθών, εκτός των καυσίμων. Κάλεσε όλους τους οικονομικούς ακτιβιστές να αναλάβουν δράση για τη χώρα για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Με βάση τη γενική συμφωνία που επετεύχθη στη Λωζάννη, χθες το βράδυ, η ομάδα P5 + 1 έκανε δεκτό ότι το Ιράν πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγει εμπλουτισμό του ουρανίου στο έδαφός του», είπε.

Ο Ρουχανί πρόσθεσε ότι η Δύση υποστήριζε ότι ο εμπλουτισμός  του ουρανίου αποτελούσε απειλή για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ολόκληρου του κόσμου, αλλά τώρα ο καθένας έχει δεχθεί ότι ο εμπλουτισμός στο Ιράν δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.

Σημείωσε ότι ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος στο Αράκ (περιοχή του Ιράν),  θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με την τεχνολογία state-of-the-art και  η εγκατάσταση εμπλουτισμού στο Φορντάου (περιοχή του Ιράν), θα παραμείνει ανοικτή για πάντα.

Πάνω από 1000 συσκευές φυγοκέντρησης θα εγκατασταθούν  στο Φορντάου όπου θα διεξάγεται η πυρηνική και φυσική δραστηριότητα, όπως είπε, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr