Οι Σκοπιανοί γιόρτασαν τα 102 χρόνια από την εξέγερση στην Τίκβες




http://www.echedoros-a.gr


Ιούνιος 20, 2015.

Οι Σλάβοι των Σκοπίων τίμησαν στην πόλη Καβαντάρτσι,  την εξέγερση που έγινε το 1913 στην περιοχή Τίκβες (Тиквеш), όπου είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη οργανωμένη ένοπλη λαϊκή εξέγερση στη Νοτιοσλαβία κατά της Σερβικής Κατοχής, στην τότε Βαρντάρσκα, από τους Βουλγάρους κατοίκους που ζητούσαν, με την οργάνωση VMRO,  την ένωση με τη Βουλγαρία, ενώ σήμερα οι Σκοπιανοί την τιμούν ως εξέγερση των «Μακεδόνων» από το σερβικό ζυγό. 


Η εξέγερση σύμφωνα με το δημοσίευμα κράτησε επτά ημέρες και ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του β’ βαλκανικού πολέμου.

Είναι μια ακόμη ιστορική αντιπαράθεση μεταξύ των Βουλγάρων και των Σλάβων  των Σκοπίων η εξέγερση  αυτή, που σύμφωνα με το δημοσίευμα σκοτώθηκαν περίπου χίλια άτομα της οργάνωσης VMRO (της βουλγαρικής Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης).

Ο διευθυντής του μουσείου- έκθεσης στο Καβαντάρτσι, Πέτρε Καμτσέφσκι, τόνισε ότι «η εξέγερση πυροδοτήθηκε από τη βία που είχαν εφαρμόσει οι σερβικές αρχές κατοχής, εναντίον του πληθυσμού στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για αφομοίωση των κατοίκων».

Οι Σλάβοι των Σκοπίων, μέσα στη γενικότερη λογική απομάκρυνσης από τη βουλγαρική ιστορία, την αποκαλούν τώρα,  ως «μακεδονική» εξέγερση «και αποτελεί μέρος της «μακεδονικής» ιστορίας και της «μακεδονικής» ιστοριογραφίας, σύμφωνα με τον Καμτσέφσκι.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ