Τουρκία: Συνελήφθησαν Γεωργιανοί που μετέφεραν ραδιενεργά υλικά




Ιούνιος 20, 2015.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο Γεωργιανούς, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στην Τουρκία μεταφέροντας ραδιενεργά υλικά, όπως γράφει το CNN Türk.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  δύο Γεωργιανοί, ένας 43χρονος και μία 40χρονη,  συνελήφθησαν την Πέμπτη σε συνοριακή διάβαση στην βορειοανατολική Τουρκία. 

Προσπάθησαν να εισέλθουν με τα πόδια από τη Γεωργία και συμπεριφέρονταν ύποπτα.

Μετά από έλεγχο από την αστυνομία των συνόρων, διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους, περίπου 50 γραμμάρια κόκκινου υδράργυρου σε τρεις γυάλινους σωλήνες και  1 κιλόι και 236 γραμμάρια καισίου.

Λίγο αργότερα, κατόπιν ανάκρισης, συνελήφθη και ένας 60χρονος Τούρκος, που θα παραλάμβανε το ραδιενεργό υλικό και οδηγήθηκαν και οι τρείς στο Δικαστήριο. Το  υλικό παραδόθηκε στο Τουρκικό Συμβούλιο Ατομικής Ενέργειας.

Το καίσιο-137 είναι ένα ισχυρό ραδιενεργό υλικό, προϊόν των αποβλήτων της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Χρησιμοποιείται για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή «βρώμικων βομβών» από τρομοκράτες.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ